Snart höst, och vad passar då bättre till efterrätt än en äpple- eller päronpaj? Denna päronpaj är vansinnigt god.. Servera med glass eller vaniljsås.
Pajbotten:
175g Smör
3dl Vetemjöl
1dl Socker
½tsk Bakpulver
Mazarinsmet:
3 Äggulor 3/4dl Socker 1msk Maizenamjöl 1 Vaniljstång 2 ½dl Mjölk 300g Mandelmassa 1 burk konserverade päron Pajdeg: Smält smöret. Blanda ner övriga ingredienser i kastrullen. Rör runt tills degen släpper kanterna. Tryck ut i pajform (degen är ganska kladdig). Mazarinsmet: Rör ihop äggulor, socker och maizenai en bu Plocka upp vaniljstången och vispa ner den varma mjölken i äggsmeten. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm under omrörning tills krämen har tjocknat. Häll över i en skål och låt svalna i kylen. Riv sedan ner mandelmassan i krämen och rör tills den är slät. nke. Dela och skrapa ur vaniljstången och lägg fröna och stången i en kastrull tillsammans med mjölk och koka upp. Häll krämen ovanpå pajdegen. Lägg päronhalvor ovanpå. Strö slutligen över lite flagad mandel. Grädda i 175grader i ca 25 minuter, tills smeten fått färg. |
Vilken härlig paj! Päron och mandel är verkligen en perfekt kombination. Vi har ett dignande päronträd på tomten så snart är det dags för paj...
SvaraRadera