söndag 13 september 2015

Äppelpaj med kokostopping

Lyxig äppelpaj med krämig, syrlig fyllning och knäckig kokos på toppen. Recept stulet från senaste numret av Matmagasinet


150 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
1 äggula

Fyllning

4 dl crème fraiche
3 ägg
3/4 dl socker
finrivet skal av 1/2 citron
1 1/2 tsk vaniljsocker
4 syrliga äpplen

Kokostopping

2 dl kokosflingor
1/2 dl socker
1 ägg

1. Börja med att snabbt hacka samman alla ingredienserna till mördegen. Tryck ut degen i en rund pajform som mäter ca 24 cm i diameter och har löstagbar botten. Degen bör gå ca 4 cm upp på kanten. Ställ formen kallt att vila i ca 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda mördegsskalet i nedre delen av ugnen i ca 12 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175°.
3. Rör samman crème fraiche, ägg, socker, citronskal och vaniljsocker.
4. Skala, dela och kärna ur äpplena. Skär snitt i den kupiga sidan av äppelhalvorna, men inte helt igenom.
5. Lägg ner äppelhalvorna med den kupiga sidan upp och häll fyllningen runt dessa. Ställ in pajen i nedre delen av ugnen och grädda kakan i ca 40 minuter.
6. Medan pajen gräddas görs toppingen. Blanda samman samtliga ingredienser i en kastrull. Värm upp under omrörning. Låt därefter massan sjuda försiktigt ett par minuter på svag värme under omrörning tills smeten blir blank och lite seg. Ta kastrullen från värmen.

7. Klicka ut kokosmassan på kakan när fyllningen så gott som stelnat. Höj ugnstemperaturen till 200 grader. Grädda tills toppingen är gyllenbrun, ca 10 min. 

8. Servera med vaniljsås. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar