Till julfikat är denna saffranskaka ljuvligt god. Smaken av rom passar så fint till saffran och kokos. En riktigt saftig kaka. Recept av Leila Lindholm.
3 ekologiska ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk 3%
1/2 g saffran
50 g smör
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 msk ljus romSmör och kokosflingor till formen
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt poröst.
- Koka upp mjölken med saffran och tillsätt smält smör, blanda det med och eventuellt rom äggsmeten.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
- Smörj och bröa en sockerkaksform med kokosflingor. Fyll den med smeten.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
- Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller brödgaller.
Den har jag också testat vid ett tidigare tillfälle. Jag gillar Leilas recept.
SvaraRadera