söndag 23 december 2012

Vaniljkolor med havssalt

Fick boken Pärlans konfektyr av min bästa vän. Vilken perfekt julklapp! Boken är fantastiskt bra och rymmer såväl mumsiga kakrecept, som frisyr- och musiktips. Det som lockade mig mest i boken var dock recepten på Pärlans kolor. Dessa vaniljkolor med havssalt är farligt goda och jag känner att det snart är dags att göra batch nr 2...

170g glykos
250g socker
80g smör
2dl grädde
½ vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljpulver
½ tsk havssalt
Ev. havssalt att strö på toppen

1. Smält ihop smör, grädde, havssalt och vanilj på svag värme i en liten kastrull.

2. Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170 grader, färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.
3. Tag av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen.
4. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen.
5. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och tag av när kolan har nått cirka 123 grader. Om du är osäker, gör gärna kulprov. Tag ur vaniljstången.
6. Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Låt svalna någon minut och strö ev. över grovt havssalt för lite extra piff.
7. Låt svalna 3-4 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.

3 kommentarer:

  1. De ser mycket goda ut! God Jul!

    SvaraRadera
  2. Så fina de ser ut! Märks att du är kompis med Jan H...
    Kram din Bästis

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails