söndag 3 februari 2013

Godaste semlorna någonsin!

Idag har jag bakat fastlagsbullar, eller semlor, och använde då Roy Fares recept. Aldrig tidigare har jag lyckats få bullarna så fluffiga och fina som de blev nu. De godaste jag smakat!
 



Fördeg:
200 g mjölk (2 dl)
200 g vetemjöl (3 1/2 dl)
25 g jäst
Värm upp mjölken till finger varmt, lös jästen i mjölken. Blanda sedan det med vetemjöl och kör det i en matberedare på mellan fart tills fördegen gått ihop till en lös deg, låt vila i ca 15 min.
Resterande deg
220 g vetemjöl (3 3/4 dl)
1 st ägg
2 g salt (1/2 tsk)
5 g kardemumma (1 msk)
80 g smör
80 g strösocker (1 dl)
Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet sen lite snabbare i ca 6 – 8 minuter tills degen är välblandad och ser glansig ut på ytan. Dela degen på 14 lika stora bitar cirka 55 g/st. Runda bullar med händerna och lägg i formar som ligger i en cupcake bakform. Låt jäsa under plast och duk till dubbel storlek i cirka 1,30 – 2 timmar.
Grädda mitt i ugnen på 250 grader och sänk direkt när du stoppat in bullarna till 200 grader och grädda i ca 8-9 min.
Mandel fyllning

500 g mandelmassa
50 g mald mandel (1 dl)
50 g hackad mandel (1/2 dl)
5 g kardemumma (1 msk)
20 g vaniljsocker (2 1/2 msk)
120 g florsocker (2 dl)
150 g mjölk (1 1/2 dl)
Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa, blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandel fyllning. Rekommenderar att göra mandel fyllningen dagen innan.
800 g grädde (8dl)
Klipp ut små trekantiga lock med en sax, fyll med mandelfyllning och spritsa på en rosett grädde. Lägg på locket och pudra på lite florsocker.

8 kommentarer:

  1. Men vad gott, och vad fin den är. Jsg älskar semlor så jag måste prova.

    SvaraRadera
  2. Spännande fyllning! Kan man frysa in den?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det ska inte vara något problem. Håller säkert nästan en vecka i kyl också.

      Radera
    2. Kanon! Blir ju rätt mycket fyllning menar jag. Om man inte har fikamaraton och bjuder på semlor varje dag ;-)
      Hur gör du när du gör semlorna? Gröper du ut lite av innanmätet?

      Radera
    3. Ibland gör jag det, men oftast inte. Nästan synd på så god vetebulle:)

      Radera
    4. Jag tänkte med så haha! Jag gjorde Leilas semlebullar och dem blev med supergoda och saftiga 😍 men tänkte prova denna fyllningen. Skär du av ett lock då istället och så spritsar du på mandelmassefyllningen och sen grädden eller?

      Radera

    5. Japp!
      Ibland klipper jag av locket om jag vill ha det extra snyggt.:)

      Radera
  3. Japp!
    Ibland klipper jag av locket om jag vill ha det extra snyggt.:)

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails