En klassisk dansk Flæskesteg med rödkål är otroligt gott...
Ca 1,2kg Ribbestek eller Ca 7-800g Kotlettrad med svål
Salt, helst Gourmetsalt
Ca ½dl Steksky
2½dl Matlagningsgrädde
½msk Vetemjöl
1msk Kalvfond
½dl Mjölk
Lite soja
Salt
Vitpeppar
Lägg steken med svålen nedåt i en ugnseldfast form. Fyll på med vatten så att svålen är täckt. Ställ formen i 175grader ugn och låt den sköta sig själv där i ungefär 1 timme. Tag ut steken, häll av nästan allt vatten och vänd steken med svålsidan uppåt. Skär svålen från långsida till långsida med ca ½cm mellanrum om det inte redan var gjort när du köpte steken. Annars så kolla bara så att svålen verkligen är helt genomskuren, det ska vara snittat ner till köttet. Salta svålen ganska rejält, se till så att saltet verkligen går ner i snitten. Använd helst gourmetsalt, det blir bäst. Sätt in steken i 200grader varm ugn i ca 1 timme, tills den är helt genomstekt och svålen är krispig och fin. Har svålen ännu inte blivit krispig så sätt på grillen och höj värmen till 225grader och passa noga! Medan steken är i ugnen passar man på och gör såsen. Häll av lite steksky till en kastrull, tillsätt fond och vispa ner vetemjölet. Vispa medans det börjar puttra. Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen koka på svag värme i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Tag ut steken, låt den vila ca 10 minuter och skär upp den.
Servera steken med kokt potatis, sås och rödkål, och den danska festen är klar!
Otroligt gott må jag säga!
SvaraRaderaInstämmer, bästa recept på ribbestek!
SvaraRaderaÄntligen blev den bra TACK
SvaraRaderaUnderbart!!
SvaraRaderadanska mat äger.. deras mat kultur är så jäkla bra
SvaraRaderaSå gott!!!! Alla åt med god aptit, så här ska det smaka, tackar.
SvaraRaderaGith Ewertzh
Vad roligt att ni gillade receptet!
RaderaJättebra och enkelt recept, rekomenderas!
SvaraRaderaFantastiskt recept! Steken blev jättegod och svålen knaprig som det skall vara.
SvaraRaderaTack för fint recept.
Kan man göra den färdig och ta med den tre timmar senare?
SvaraRaderaÄr den ff knaprig?
Ja, om du låter den svalna utan att täcka över den! Då håller den sig knaprig!
RaderaTror att ordningen är lite fel!? Salta först, låt stå ett dygn, sedan tillagning. Skyn kan dock bli lite för salt för såsen, men använder du grädde. . .
SvaraRaderaJag gör alltid så här och brukar lyckas!
SvaraRaderaHar testat ditt recept förr med bra resultat. Ska idag testa en ny variant. Har låtit köttet ligga i äppelmust och kryddor i en vaccpåse i några dagar. Ska sedan låta den gå i ugn på ganska låg temp med lagen den legat i o sen bränna på på slutet så att man får krispet. Hoppas de funkar som jag tror. Till det ska jag servera potatisstomp med mycket smör,vitlök och hemgjort örtsalt.
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRadera