fredag 2 oktober 2009

Grillade kycklingklubbor med gratinerad bakad potatis

Oj, vad gott det blev! En riktig höjdare!
3pers
1kg Kycklingben
2 Pressade vitlöksklyftor
Olivolja
Chiliflakes
Paprika
Grovmalen Svartpeppar

3 Bakpotatisar

Alt 1:
2dl Crème fraîche med smaksättning, i detta fallet kantarell och cognac
2dl Riven stark ost
Svartpeppar

Alt 2:
2dl Crème fraîche
1 Gul lök
1 Burk kantareller el. 200g färska
150g Bacon
2dl Riven ost
Svartpeppar

2½dl Matlagningsgrädde

Lägg kycklingbenen i en ugneldfast form. Ringla över olivoljan och strö över den pressade vitlöken och kryddorna (mängd efter hur starka du vill ha kycklingbenen). In i ugnen på 175grader i ca 1 timme.

Bakpotatisarna naggade jag med gaffel och micrade i 10 min. Sedan in i ugnen, körde på varmluft medans kycklingen ändå tillagades. Klara efter ca 20 minuter. Dags att ta ut potatisarna, halvera dem och gröpa ur potatisarna i en bunke. Sedan finns det 2 alternativ;
1. Det lata som jag använde idag, dvs att blanda i 1 burk smaksatt Crème fraîche i potatismoset, tillsätta lite riven ost och svartpeppar och fylla potatisarna med moset. Toppa med mer riven ost.

Alternativ 2 är att fräsa hackad gul lök med kantareller och bacon tills det fått lite färg, och sedan blanda med Crème fraîche och ost och fylla potatisen med. Båda sätten är lika goda, det sista lite matigare. När kycklingen är klar, är det dags att ta ut formen och istället höja ugnen till 225 grader och gratinera potatisarna i ca10-15minuter, 225grader. Skyn från kycklingen hällde jag i en kastrull och lät koka upp med 2½dl Matlagningsgrädde. Servera alltihop med en god sallad. Hjälp, vad gott det var!

1 kommentar:

Related Posts with Thumbnails