torsdag 22 oktober 2009

Rotmos

En av mina favoriträtter. Ska helst serveras med rimmat fläsk, fläsklägg eller rimmad oxbringa, lite buljong och iskall mjölk. Svårt att säga hur många det här receptet räcker till, vi är storätare när det gäller rotmos, och en rejäl gryta blir det av det här receptet.

2kg Kålrötter (skalad vikt)
1kg Potatis (skalad vikt)
½kg Morötter (Skalad vikt)
Ca 800g Rimmat Fläsk eller oxbringa, mer om man väljer fläsklägg
Salt
Vitpeppar


Lägg fläsket i en stor gryta. Häll över vatten så att det täcks ordentligt och koka fläsket tills det är mört och fint, ca 45 minuter (beroende på storlek, tjocklek etc.). Skala och hacka under tiden kålrötter och morötter. Skala potatisen. Ta upp fläsket ur grytan när det är klart och lägg kålrötterna och morötterna i buljongen. Låt koka i ca 1 timme tills allt är mjukt. Koka potatisen i en separat kastrull, ta den från plattan när de är mjuka. Häll av buljongen från rotfrukterna, men spara den! Häll vattnet från potatisen och häll över dem till grytan med kålrot och morötter. Stöt allting med en potatisstöt. Använd buljongen till att späda till önskad konsistens. Krydda med salt och peppar. Smaka av. Kör snabbt med en handmixer om rotmosen inte blir tillräckligt slät med potatisstöten. Själv tycker jag det är godast om det är lite grövre konsistens på rotmoset. Servera rotmos med buljong, skivat fläsk och iskall mjölk. Njut...




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails