onsdag 21 oktober 2009

Porterstek

En riktig festmiddag. Det trevliga med tillagningen är att såsen alltid blir perfekt, utan att man behöver stå och smaka av och krydda. Såsen är dessutom verkligen pricken över i:et i denna rätt!
8pers

1½kg Oxstek
33cl Porter
1dl Soja
½dl Svartvinbärssaft
2 stora vitlöksklyftor, skivade
1 stor Gul lök, skalad och klyftad
6-7 enbär
6-7 Svartpepparkorn
1tsk Torkad Timjan
Sås:
8dl Sky
2½dl Matlagningsgrädde
3½msk Vetemjöl



Lägg alla ingredienser utom steken i en gryta där steken precis får plats och låt allt koka upp. Lägg i steken och stick in en stektermometer. Steken är klar när innertemperaturen är ca 75grader. Det tar 1½-2 timmar. Vänd steken efter halva tiden. Stäng av plattan när steken är klar och låt den vila i stekskyn i ca en kvart. Tag sedan upp den och sila stekskyn. Mät upp 8dl steksky. Var där mindre än 8dl, så späd med vatten. Häll tillbaka skyn i grytan. Skaka mjöl och vispgrädde i en redningsbägare och häll i den varma skyn. Låt såsen puttra i ca 5 minuter på svag värme.

Idag åt vi steken med brysselkål och mos gjort på kokt mandelpotatis, smör, vitpeppar, salt och mjölk som vispades ihop. Mums!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails