En riktig festmiddag. Det trevliga med tillagningen är att såsen alltid blir perfekt, utan att man behöver stå och smaka av och krydda. Såsen är dessutom verkligen pricken över i:et i denna rätt!
Lägg alla ingredienser utom steken i en gryta där steken precis får plats och låt allt koka upp. Lägg i steken och stick in en stektermometer. Steken är klar när innertemperaturen är ca 75grader. Det tar 1½-2 timmar. Vänd steken efter halva tiden. Stäng av plattan när steken är klar och låt den vila i stekskyn i ca en kvart. Tag sedan upp den och sila stekskyn. Mät upp 8dl steksky. Var där mindre än 8dl, så späd med vatten. Häll tillbaka skyn i grytan. Skaka mjöl och vispgrädde i en redningsbägare och häll i den varma skyn. Låt såsen puttra i ca 5 minuter på svag värme.
Idag åt vi steken med brysselkål och mos gjort på kokt mandelpotatis, smör, vitpeppar, salt och mjölk som vispades ihop. Mums!
8pers
1½kg Oxstek
33cl Porter
1dl Soja
½dl Svartvinbärssaft
2 stora vitlöksklyftor, skivade
1 stor Gul lök, skalad och klyftad
6-7 enbär
6-7 Svartpepparkorn
1tsk Torkad Timjan
Sås:
8dl Sky
2½dl Matlagningsgrädde
3½msk Vetemjöl
Lägg alla ingredienser utom steken i en gryta där steken precis får plats och låt allt koka upp. Lägg i steken och stick in en stektermometer. Steken är klar när innertemperaturen är ca 75grader. Det tar 1½-2 timmar. Vänd steken efter halva tiden. Stäng av plattan när steken är klar och låt den vila i stekskyn i ca en kvart. Tag sedan upp den och sila stekskyn. Mät upp 8dl steksky. Var där mindre än 8dl, så späd med vatten. Häll tillbaka skyn i grytan. Skaka mjöl och vispgrädde i en redningsbägare och häll i den varma skyn. Låt såsen puttra i ca 5 minuter på svag värme.
Idag åt vi steken med brysselkål och mos gjort på kokt mandelpotatis, smör, vitpeppar, salt och mjölk som vispades ihop. Mums!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar