lördag 17 oktober 2009

Krämig och smulig äppelkaka med kardemumma

Receptet till denna kaka hittade jag hos Ingrid, som i sin tur hittat receptet i boken Sommarens Söta. En kokbok som jag faktiskt inte köpt (än!). Jag hade inga hallon hemma, utan använde istället äppleklyftor som jag doppade i socker och kanel och det blev också väldigt gott.

5 1/2dl Vetemjöl
1dl Strösocker
1tsk Vaniljsocker
2tsk Malen kardemumma
150g Smör
2dl Gräddfil
1 Ägg
1/2tsk Bakpulver
1/2 tsk Bikarbonat
Fyllning
200g Philadelphiaost eller annan cream cheese
1 Ägg
1/2dl Strösocker
3-4 Äpplen (eller 2dl hallon)
1msk Socker +kanel om man väljer äpplen till fyllningen

Smörj och bröa en rund bakform.
Gör en smuldeg genom att blanda vetemjöl, socker, vaniljsocker och kardemumma med smöret i matberedare eller för hand. Lägg 2 1/2 dl av smuldegen åt sidan.
Rör ihop gräddfil, ägg, bakpulver och bikarbonat och blanda med resten av smuldegen. Rör till en kraftig smet och bred ut den i formen. Dra försiktigt upp lite smet mot kanten.
Rör ihop cream cheese, ägg och socker till fyllningen och häll den mitt i formen.
Skala och klyfta äpplena och blanda dem med socker och kanel eller blanda hallonen med 1 msk socker. Fördela äpplena eller hallonen i formen och strö över den sparade smuldegen.
Grädda kakan i 175 grader varm ugn i  45-50 minuter. Täck med folie mot slutet om den börjar få för mycket färg. Låt kakan svalna i formen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails