söndag 16 januari 2011

Passionsfrukts- och chokladtårta

Var tvungen att testa ett recept från Min goda sida, varifrån receptet nedan är kopierat. Passionsfruktstårta med choklad lät bara så gott, och det var det! En riktigt festlig och läcker tårta, som såg mer avancerad ut än den var att laga till. Prova!
Särskilt den receptet till den goda browniebottnen kommer användas på nytt, riktigt smaskig.

Choklad- och passionsfruktsmoussetårta

15-20 bitar
Botten
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 ägg
2 dl vetemjöl

Mörk chokladmousse
200 g mörk choklad
2 gelatinblad
2 ägg
3 dl vispgrädde

Mjölkchokladmousse
200 g mjölkchoklad
2 ägg
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Passionsfruktsmousse
1 äggula
1/2 dl socker
1 tsk vanlijsocker
125 g mascarpone
2 msk koncentrerad exotisk juice
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Gelétäcke
3 passionsfrukter
2 dl utspädd tropisk juice
3 gelatinblad

Garnering
Passionsfrukt
Hallon
Citronmeliss
Ev chokladstänger

Botten
Smält smöret i en kastrull. Blanda i socker, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ner äggen, ett i taget, och därefter mjölet. Fäst ett smort smörpapper i en bakform med löstagbar kant (26 cm). Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt bottnen svalna.

Mörk chokladmousse
Smält den mörka chokladen i ett vattenbad. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och rör ned dem i den varma chokladen så att de smälter helt. Rör ned äggen, ett i taget. Låt chokladblandningen svalna till rumstemperatur. Vispa grädden lätt, rör ut chokladen i del av grädden och vänd ner resten med stora, luftiga tag. Kläm fast overheadfilm i springformen för att förhöja kanten på formen (dela två OH-papper på mitten, tejpa ihop tre delar till en långsmal remsa och kläm fast den mellan tårtbotten och springkantsformen. OH-papper finns t.ex att köpa i bokaffärer och på Mediamarkt). Fördela moussen över den svala tårtbotten i ett jämntjockt lager. Ställ in i kylen.

Mjölkchokladmousse
Blötlägg gelatinbladen i fem minuter. Smält mjölkchokladen i ett vattenbad. Rör ner äggen, ett i taget. Smält gelatinbladen i micron (10 sek), rör ner gelatinet i chokladen. Låt svalna till rumstemperatur och vänd sedan ner den lättvispade grädden. Häll moussen på tårtan, ställ kallt igen.

Passionsfruktsmousse
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Vispa gulor, socker och vaniljsocker. Vispa ner mascarponen i äggsmeten. Värm juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ut gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Vispa ner juicen i äggsmeten. Vänd till sist ner den vispade grädden. Bred ut moussen över mjölkchokladmoussen. Ställ in i kylen igen.

Gelétäcke
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Späd den koncentrerade juicen något starkare än vad som står på förpackningen (jag brukar späda 1+3 istället för 1+4) Värm 1/2 dl av juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ur gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Häll i resten av juicen och rör om. Gröp ur passionsfrukterna i en skål och häll juicen över fruktköttet, rör om (ta ev. bort långa gula trådar). Låt gelén svalna något innan den skedas över moussen (gelén kan hällas på efter ca 20-30 min).

Låt tårtan stelna i kyl minst 4 timmar före servering. (Det går bra att göra den ett par dagar före också)





1 kommentar:

  1. Hej!

    Vad roligt att du vågade dig på att göra tårtan. =) Håller med om att den ser mer avancerad ut än den är! Tårtbotten är precis som du säger god att använda till andra sorters moussetårtor också, te.x päronmousse, jordgubbsmousse eller vit chokladmousse.

    Mvh Camilla /Mingodasida

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails