söndag 13 mars 2011

Citronpaj med maräng

En av mina favoritdesserter. Friskt och sött på samma gång i en fantastisk kombination.

Pajbotten:
3dl Vetemjöl
125g Smör
1/2dl Socker
1 Äggula

Citronkräm:
3dl Vatten
1½dl Socker
Saft och skal från 3 citroner
5msk Maizenamjöl
3 Äggulor
100g Smör

Maräng:
4 Äggvitor
1½dl Socker

Blanda samman ingredienserna till pajdegen och tryck ut degen i en pajform eller springform. Grädda i 10-15 minuter i 200grader.
Rör samman vatten, socker, citronsaft och maizenamjöl i en kastrull och värm upp under vispning. När första bubblan syns är det dags att dra kastrullen från värmen och vispa ner citronskalen och äggulorna. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och vispa igen tills en bubbla syns. Ta sedan kastrullen från spisen igen och vispa ner smöret. Lägg citronkrämen i pajbottnen och toppa med marängsmeten som görs genom att äggvitor och socker vispas ihop. Det blir bäst om den breds ut lite "toppigt". Grädda i 150 grader i 15-20 minuter.
Servera ljummen eller kyld.

1 kommentar:

  1. Citronpaj är helt enkelt jättegott, en perfekt avslutning på en god middag :)

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails