tisdag 26 april 2011

Schwarzwaldtårta med en twist

Till  helgens middag bakade jag en Schwarzwaldtårta med lite annorlunda fyllning. Tycker att det kan bli lite tråkigt med bara bottnar och grädde och därför blev det bl a lite rominlagda körsbär i den här. Smaskens! Dessvärre var inte kameran så välvillig, så detta inlägg blir tyvärr utan bild...

Bottnar:
6 Äggvitor
100g rostade Hasselnötter
1½dl Socker

Fyllning:
9dl Vispgrädde
1 ask Cocktailbär, röda
2msk Stroh Rom
2msk Socker

Äggkräm:
1dl Vispgrädde
4 Äggulor
1dl Socker
100g Smör

200g Mörk choklad
200g Mjölkchoklad

Rosta nötterna till bottnarna i en stekpanna. Lägg dem sedan i en handduk och gnugga bort skalen. Hacka nötterna Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa ner sockret och fortsätt vispa tills smeten är riktigt fast. Vänd sedan ner hasselnötterna och bred ut till 3 bottnar som gräddas i 150 grader i ca 1 timme.
Gör under tiden äggkrämen:
Vispa samman äggulor, socker och grädde i en kastrull och sjud under vispning tills den tjocknar. Vispa sedan ner smöret och låt krämen svalna.
Hacka Cocktailbären och lägg dem i ett glas. Häll 1msk Stroh Rom över bären och fyll upp med vatten så att de täcks.
Smält den mörka chokladen och bred ut den i ett tunnt lager på ett bakplåtspapper. Låt stelna.
När marängbottnarna tagit ur ugnen, så låt dem svalna lite.
Smält sedan mjölkchokladen och pensla alla bottnarna med den. Detta gör att bottnarna "håller bättre" och inte suger upp vätska från grädden.
Vispa grädden med 2 msk socker. Häll av vatten/romblandningen från cocktailbären och vänd ner dem i hälften av grädden. Vänd ner en extra matsked rom.
Montering:
Lägg en marängbotten på ett fat. Bred på den svalnade äggkrämen och därefter lite grädde. Dags för nästa botten. Bred nu på cocktailbärsgrädden och täck slutligen med den sista marängbottnen. Spritsa den icke smaksattagrädden över tårtan och garnera till slut med den mörka chokladen som knäcks i bitar. Förvara i kyl!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails