fredag 8 juli 2011

Bearnaisesås - hemslagen och svårslagen!

Att göra sin egen bearnaisesås är inte så svårt som man kan tro. Det gäller bara att vispa på ordentligt, så fixar det sig, och du får en ljuvlig, fluffig bearnaisesås. Använder Per Morbergs recept, som funkar finfint.

250g Smör
2 Schalottenlökar 1 kvist dragon eller dragon i vinäger (finns på burk)4 Vitpepparkorn0,25dl Rödvinsvinäger½dl Vatten3 ÄggulorCa 1 msk hackad persilja + 1 msk hackad dragon salt och nymalen peppar

Smält smöret svag värme i en kastrull. Dra bort kastrullen från plattan. Håll smöret varmt. Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Koka ihop tills ungefär hälften återstår. Sila ner lökskyn i en ny kastrull och ställ den i ett vattenbad med hett vatten. Rör ner äggulorna och vispa tills såsen tjocknar. Tag bort kastrullen från vattenbadet och häll långsamt ner det smälta smöret i en fin stråle under ständig vispning.  Skulle såsen skära sig, så släng ner en isbit och fortsätt att vispa som en galning!
Strö i hackad persilja och dragon. Salta och peppra - smaka av!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails