fredag 8 juli 2011

Save Food Tävling! Vinn fina priser!

Det är viktigt att ta hand om mat som blir över. Många supergoda rätter lagas ju faktiskt till av "rester"!

Vill du bidra till att minska matsvinnet, som idag uppgår till ca 20% i Sverige? Då ska du såklart vara med i Save Foods roliga tävling!

Save Food är ett initiativ från Toppits, och sker i samarbete med Stadsmissionen.
En Facebook-sida för Save Food har lanserats, http://www.facebook.com/toppits.se  , och där kan man förutom att delge sina tips för att minska matsvinnet även hjälpa till med att samla in pengar till Stadsmissionen. För de första 2000 personerna som tar ställning för att ta hand om maten bättre, doneras nämligen 10 kr till Stadsmissionen!

En guidebook ska också tas fram, som ska hjälpa konsumenterna att ta hand om maten för att undvika svinn. Här vill Toppits att konsumenterna själva är med och ska bidra med tips och recept.

Det är här jag ber om din hjälp!

För att bidra med ett tips som kan komma att publiceras i guideboken och samtidigt ha chans att vinna fina priser, gör så här:
1. Gå in på Facebook och blir ett fan av Toppits Save Food-sida:
http://www.facebook.com/toppits.se
2. Skicka in ditt bästa tips, råd eller recept till mig via kommentarsfältet.


De som lämnar de tre bästa tipsen vinner varsin jättefin produktpåse från Toppits bestående av Aluminiumfolie, Zip-lock zipper, Plastfolie, Stekpåsar, Quicktops, Fryspåsar och 3D bakplåtspapper.

Sista tävlingsdag är den 23 juli

26 kommentarer:

 1. Är med på fb - Anna Lundkvist
  Frys in mjölk som börjar bli gammal, går alldeles utmärkt att använda i tex pannkakor.
  Frys in överbliven pasta och ris, perfekt i gratänger.
  Riv gamla ostskalkar och förvara i frysen.

  hillevianna@hotmail.com

  SvaraRadera
 2. Jag brukar ta gamla brödkanter och bröd som inte äts upp, och torka i ugnen till skorpor som jag sen kör i mixern så har jag perfekt ströbröd till panering. Slänger alltså aldrig bröd.

  hildajennyjohansson@yahoo.se

  SvaraRadera
 3. Vilken bra tävling

  När vi äter sallad till maten, brukar jag lägga grönsakerna på skärbrädan så alla får skära till sin egen sallad med egen dressing, så slipper jag ha en sallad i kylen som ofta blir dålig om den står ett tag.

  guldgumman@yahoo.se

  SvaraRadera
 4. Jag brukar baka en paj eller göra en gratäng av matrester, det går bra att använda det mesta, jättebra sätt att ta till vara på överbliven mat.

  SvaraRadera
 5. Trist och torr ost? – Linda den i en fuktad handduk med saltat vatten, då blir den som färsk!
  Tråkiga och torra bullar? Doppa i mjölk och in i ugnen (180 grader) ett par minuter. Som nya!
  Gammalt torrt bröd? Pensla med vatten och vira in i aluminiumfolie! Efter 10 min i 180 grader är det som nytt!

  grodmalin@gmail.com

  SvaraRadera
 6. Mitt bästa tips är att sluta storhandla (speciellt färskvaror). Ofta hamnar en massa grejer i kylskåpet som aldrig hinner användas innan de är förstörda och måste slängas. Handla istället alla basvaror, konserver, frysvaror (med långa utgångsdatum)med jämna mellanrum och kompletera med färskvaror från en närliggande butik ett par gånger i veckan. Skriv då en inköpslista och följ den så det inte slinker i andra saker också;) På detta sätt har vår familj både spart in på slängd mat och pengar. När det finns saker i kylskåpet som gått ut/ska gå ut och du egentligen inte behöver laga mat-gör det iallafall och frys in maten. Vid måltider, lägg inte mer mat än du orkar äta på tallriken, ta hellre om. Mat som blir över fyser du in direkt i olika matlådor, hamnar de i kylen äts de sällan upp och blir förstörda. Tips på mat att göra på rester är pastasåser- går oftast att göra på det mesta samt olika pytter! Har du ägg så gör en sockerkaka att fysa in, bra att ha hemma när man får besök=)
  Jag gillar på fb (hannah jansson).
  rockbarnettavlar@hotmail.com

  SvaraRadera
 7. Jag tycker alla ska skaffa en "Pyttlåda". Det är en plastlåda man har i frysen och man lägger rester där i. Överbliven korv/köttbullar/kött tärnar man och lägger i. Även hackad lök går bra att frysa med. Bacon, sjömansbiff, hamburgerkött- javisst- bara att tärna och lägga i pyttlådan i frysen.
  När lådan är full gör man pytt i panna och tro mig- den är GOD pga den stora blandningen kött. Testa!

  Jag har gillat på fb.

  ninariikonen@hotmail.com

  SvaraRadera
 8. Jag gillar på FB och har flera bra tips:

  1. Be alltid att få ta hem mat som bli kvar på restaurang. Det är ju ofta kanonbra mat som du betalat dyrt för!
  2. Samla vänner och ta hjälp av dem att laga en rejäl middag av olika rester i frys och kyl. Maten slipper kasseras och det blir en rolig kväll med nya idéer och inspiration och många mätta magar!
  3. Strunta i datum-märkningar, maten är bara dålig om den luktar illa. Släng inget bara för att bäst-före-datumet gått ut.
  4. Speciellt ägg håller i regel mycket längre än vad datumet på förpackningen anger.
  5. Försök hela tiden att använda upp det som finns i kylen, kanske behöver du bara köpa till någon ingrediens för att fixa en ny måltid, istället för att shoppa många ny saker som på sikt gör kylen överfull.
  6. Var försiktig med att köpa någon udda ingrediens som du bara använder lite av och sedan låter bli stående. Kanske kan du ersätta det med något du redan har eller låna lite av en kompis eller granne?
  7. Handla aldrig när du är hungrig och om du orkar, planera gärna middagar veckovis så vet du exakt vad du behöver handla och vad som kommer att gå åt.
  8. Frys in rester portionsvis så kan du enkelt ta med dem till jobb eller liknande. Potatis, som ju inte går så bra att frysa, kan du ersätta med portionsfryst pasta eller ris. Eller ersätta med en god bit bröd. Se till att märka och ha ordning i frysen så att inget bli liggandes länge utan äts upp inom relativt snar tid!
  9. Ge rester till eget eller andras djur i den mån de kan äta maten. Givetvis bör man vara försiktig med att låta djuren äta för mycket annat än deras egna foder men då och då kan det gå bra och oavsett vem som äter så känns det ju alltid bättre än att slänga! Min hund är ett riktigt matvrak och uppskattar allt som går att äta. Ett tips här också är att ge hunden restprodukter vid kött-hantering, märgben t.ex. är rena godiset!
  10. Var noga med att skydda och förvara maten väl så håller den längre, speciellt nu på sommaren. Använd kvalitativa produkter som du litar på. Undvik att känsliga grönsaker som t.ex. gurka fryser i kylen.

  MvH,
  Lina avsrules(at)swipnet.se

  SvaraRadera
 9. Gillar på FB (Carola Lind)

  Mitt tips är att ha en eller ett par ”restdagar” i veckan där man äter upp rester. Det är inte alltid det räcker till en lunchlåda t.ex. tänk smörgåsbordsprincipen alltså!
  Förvara bröd i frysen och ta fram bara de skivor du ska äta = inget bröd hinner bli dåligt.
  Frukt som sett sina bästa dagar – t.ex. äpplen som börjat skrumpna kan man göra äppelkaka/paj av och frysa in

  carola(at)officefixarna.com

  Länk: http://mammamuh.blogg.se/tavla/2011/july/ytterligare-toppitsprodukter.html

  SvaraRadera
 10. Gillar på FB (Carola Lind)

  Mitt tips är att ha en eller ett par ”restdagar” i veckan där man äter upp rester. Det är inte alltid det räcker till en lunchlåda t.ex. tänk smörgåsbordsprincipen alltså!
  Förvara bröd i frysen och ta fram bara de skivor du ska äta = inget bröd hinner bli dåligt.
  Frukt som sett sina bästa dagar – t.ex. äpplen som börjat skrumpna kan man göra äppelkaka/paj av och frysa in

  carola(at)officefixarna.com

  SvaraRadera
 11. Hej!
  Har många tips :)
  Jag gör alltid matlåda på resterna, oavsett om det är lite eller mycket kvar.-Blir inget att slänga alltså. Bröd finns färdigskivat i frysen och tas fram i den mängd som vi äter. -smakar färskt bröd varje dag.
  Kanterna från franska/limpa och annat bröd gör jag till ströbröd.
  "Gamla" äpplen som är mjuka gör jag alltid kräm eller paj på. Använder kräm ibland att göra äpple-wienerbröd som snabbt fika med smördeg.
  Sista av osten rivs alltid och hamnar i samlingen rivenost i frysen. Använd till toast, pizza och pasta vid behov.
  Köper storpack men fryser in i "lagom-portioner".
  Det som odlas äts upp. Både bär och örter.

  Men det viktigaste är nog att lära känna sina vanor och försöka att handla den mängd som man hinner göra av med!

  Gillar på Fb det gör jag redan :)

  SvaraRadera
 12. bra förpackningar och ta för vana att frysa in mat som blir över eller innan maten blir gammal har blivit a och o för att minska slängandet hos oss! en annan sak som funkat bra är att låta barnen själva lägga upp mat på tallriken, då tar dom inte mer än dom äter upp :)

  gillar på facebook (mathilda eriksson)

  SvaraRadera
 13. Den där sista slatten med musli eller cornflakes i kartongen som bara består av smulor är det lätt att man kastar. Gör inte det. Spara det i en burk/låda och använd som topping till smulpaj eller till andra desserter där det ska vara något knaprigt.

  sandralarsson73@hotmail.com

  Gillar självklart på FB

  SvaraRadera
 14. Vin och öl som blivit över brukar jag frysa in som iskuber och sedan använda för smaksättning i grytor, stuvningar och såser.
  Rester som inte innehåller lök eller farliga ben ger jag ofta till våran hund som extra smaskig måltid. Glad hund ger en glad matte :-)

  Trist frukt- och grönt brukar jag köra i mixern till en smaskig smoothie. Det är oftast inget fel på frukten, men vi människor i Sverige har en tendens att äta med ögonen. Torrt bröd ger jag fåglarna på vintern, eller gör smaskiga fattiga riddare på.

  Men det bästa tipset är att inte stirra sig blind på “bäst före datum”, utan faktiskt använda lukt- och smaksinnet.

  Ha en härlig sommar!

  Gillar på FB, Kristina Karlsson Fd Magnusson
  kicki_m1@hotmail.com

  SvaraRadera
 15. Vi slänger i stort sett aldrig mat, då det är lika med som att svära och synda i vår familj. Mitt tips är att skaffa en karl som tränar på gym. På så vis slängs aldrig mat. Det räcker med att hytta med näven eller fingret och säga att detta måste ätas upp idag annars blir det gammalt. Då säger han Här slängs ingen mat. Ge mig. Jag äter det nu. Jag gillar på facebook - Johanna Andersson

  SvaraRadera
 16. Ha en stor bytta i frysen, skär ner småbiter av överblvet kött, potatis och grönsaker varje gång du får lite över. När byttan är full tina den och stek så har du en härlig pyttipanna! Snacka om Hänt-i-veckan!

  Hälsningar Kerstin
  kerran62@hotmail.com

  SvaraRadera
 17. Hemma hos oss slängs ingen mat.
  Förutom den som legat på någons fat!
  Det mesta kan dagen efter heta paj eller gryta.
  Lite kul också att en fläskfilé dagen efter kan flyta!
  Ost som börjar bli hård åker i rivjärnets karusell.
  vilket innebär att den för annat nu blivit potentiell!
  Mjölk som börjar närma sig sitt datumslut.
  Bli pannkakor, som till kvällen redan tar slut!
  Brödbitar som blivit torra kan användas som fågelmat på en rolig promenad.
  För då blir både barnen och fåglarna glad.
  Massa mer tips har jag utöver dessa såklart.
  Jag skrev ner dessa i en väldans fart.
  Nu ska jag kolla vad gårdagens rest.
  Ikväll kan ställas fram för dagens fest!

  mvh/
  Frida Sjölander
  frida.sjolander@gmail.com

  SvaraRadera
 18. Åh, jag älskar sådanna här tips. De jag vill bidra med är följande:

  * Veckoplannera och -handla

  * Gör en budget och följ den, få/färre matrester och mer pengar faktiskt

  * Frukt: bananer på väg att bli bruna kan frysas, liksom bär och annan frukt. Använd i smoothies, milkshakes, pajer eller gröt

  * Använd överbliven kokt potatis, ris, pasta,couscous, bulgur eller bönor i tortillas, sallad, wraps eller som grund på nyttiga mackor

  * Överblivna grönsaker fräses lätt upp till en saftig grönsakspytt tillsammans med lite kött-tärningar

  * Pannkakor över? Lägg i frysen, så plötsligt har du till en pannkakstårta utan ansträngning

  * Gröt, potatis och äldre mejerivaror fungerar perfekt i långjästa bröd

  * Gör om fd grytor till soppor. Skarva ihop med buljon, redning och lite kryddor

  * gammalt bröd? bre på vitlökssmör och stoppa i ugnen. Eller rosta det till krutonger till soppa och sallad

  *trist bröd? Ägg socker och kanel så har du genast fattiga riddare

  * Gör eget ströbröd mha gammla torra vita brödkanter i matberedaren

  * Köp inte olika varianter av mejeriprodukter utan håll dig till bas-varianterna. Att smaksätta crème fraîche, såser och dressingar gör du själv hemma, du slipper märkliga tillsatser och konsistensgivare. Yoghurt varieras med olika sylter och frukt. Och du gör bara såpass som du behöver och slänger inget

  * För mycket tillagat kött? Skär i tärningar, styckfrys och lägg därefter i en kött-tärningslåda med blandade matchande köttbitar. Perfekt till pytten, omeletten, creps eller wraps.

  * Storpack smörgåsmat? Dela och frys in, ta fram vid behov.

  * Allt kan frysas!
  Lunchlådor med pressad potatis (ej mosad dock), pasta etc blir utmärkt vid långsam tining och micro.
  Ostkanter, skicka in löpande i frysen och ha till pizza, paj, kebab osv
  Oanvänd grädde, använd sedan till gratänger, stuvningar osv
  Mjölk, till deg osv och fryser du in fräsh mjölk så har du vips dessutom en kylklamp till frysboxen
  Öl, vin och cocacola: frys in slattar, ev tärningar. Använd till såser och redningar. Öl är en väldigt god smakgivare och kan användas till det mesta. Cocacola är gott att marinera i och sås kan du göra på det också.

  Haha jag kan fortsätta hela dagen, men det skall jag inte.
  Jag gillar förstås på FB och följer alla tips jättenoga här :-)
  Hälsningar
  Kicki Kronborg

  SvaraRadera
 19. Först och främst att tänka sig för i affären; hinner jag använda all mat innan den blir för gammal?
  Jag gör matlådor direkt av rester som går att frysa. Man kan koka pasta/ris/potatis när man ska äta den, om det inte blir något sådant över. Perfekt när man kommer hem sent, och någon ska iväg på träning el dyl, då är maten klar snabbt!

  nannaeATlive.se

  SvaraRadera
 20. Säger som alla andra här kastas ingen mat allt kan frysas till o med ägg. ;-)
  Separera äggulan & vitan i varsin burk ta sedan fram vid behov om du ska steka eller baka spelar ingen roll äggen är goda iallafall.

  *har vindruvorna börjat skrynkla ihop sig så lägg druvorna i iskallt vatten i 1-2 timmar.
  & du kan sedan servera dom eller frysa in dom & ha som isbitar istället för isbitar.
  Eller servera dom i en fruktsallad.
  Melongår bra att frysa in.
  banan med ja all frukt går att frysa in.

  jag kokar alltid extra av pasta så jag har i frysen går snabbt att ta i wooken eller värma upp om man har bråttom.
  koka vatten i Thekokaren & häll upp i en kastrull doppa sedan den frusna pastan en stund i det kokande vattnet & den blir som färsk pasta igen.

  Bröd blir till goda bruchettor.
  & så sparar jag alla rester & fyller varma mackor med Kinamat tex... & in med dom i klämfrillen servera med en sallad så har man en ny smarrig middag eller lunch.

  Hittar jag billigt kött så gör jag en god rubb & lägger in dom i en stekpåse in i frysen & sedan när jag behöver en middag som sköter sig själv i i ugnen så tar jag fram stekpåsen & sätter in den direkt i ugnen på låg värme så sköter den sig själv i några timmar.

  Likadant med kycklig marineras färdigt & sedan direkt från frysen tull ugnen i stekpåsen & du har både kyckling & sås klart i påsen.
  & snabbt går det. :-D

  mvh
  Veronica
  vevve69@telia.com

  gillat på FB har jag gjort. ;-)

  SvaraRadera
 21. Glömde säga en grej om mjölken.
  Det går hur bra som helst att frysa in mjölken oavsett "styrka" skaka ordentligt innan så kan man dricka den också utan problem. :-)

  SvaraRadera
 22. Jag tycker det är dumt att kasta ost-snuttar så jag river alltid ner dom i en påse och fryser in när dom börjar bli små och tråkiga.. Perfekt till allt...pizza, pasta, crêpe mm. Sen är det största tipset att planera planera planera;-) då slipper man kasta en massa mat! För dom med riktigt små barn gäller att frysa in allt i små portioner! Bröstmjölk i iskubsformer, morotspure, palsternacka mm mm likaså. När dom är infrysta i kuber läggs dom i separat påse el burk. Då blir det enkelt att ta fram bara dom kuberna man behöver! Jag gillar redan Save food på fb och skulle bli jätteglad över lite toppitsprodukter såhär i skördetid:-). Mvh Maja majvalfridsson@hotmail.com

  SvaraRadera
 23. Hej,

  Vi är seriösa finansinstitut utlåning till privatpersoner, organisationer samarbetar, företag och företag i behov av ett lån.

  Är du en affärsman eller kvinna? Är du i någon finansiell stress eller behöver du pengar för att starta ett eget företag? Behöver du lån för att betala din skuld eller betala dina räkningar eller starta en bra affär? Har du en låg kredit värdering och har svårt att få ett lån från lokala banker och andra finansiella institutioner?

  Vi är här för att hjälpa dig att få ett lån på 3% och ingen kreditupplysning erbjuder vi lån personlig konsolidering låneskulden, riskkapital, företagslån,
  utbildning lån, inteckning lån eller "lån av någon anledning." Men erbjuder vår metod möjlighet att ange önskad lånebeloppet, och hur länge du har råd.

  Vänligen fyll upp snabbt och skicka följande information du wiith detaljerna ..

  Fullständigt namn:
  Kön och ålder:
  yrke:
  land:
  Lånebelopp:
  Lån Varaktighet:
  Giltigt telefonnummer:
  Syftet med lånet:
  Har du appied för ett lån innan:

  Så det ger dig det lån du behöver. Allvarlig låntagaren kan få sina lån på tre dagar.
  Vi väntar på ditt snabba svar

  Herr, James Edwards.
  E-post: payless.loanfirm@gmail.com
  lån chef

  SvaraRadera
 24. Kräver Observera: Vi erbjuder alla typer av lån med 3% ränta, vänligen
  Maila oss för mer information om hur du använder idag vid intresse. Våra lån är
  bra försäkring för maximal säkerhet, vilket är vår högsta prioritet och
  100% legitim
  Och vi väl registrerat, e-post: markflekcherloanlimited02@yahoo.com
  land:
  adress:
  Telefonnummer:
  Belopp som krävs:
  Varaktighet:
  ålder:
  kön:
  VD / e-mail: markflekcherloanlimited02@yahoo.com
  Med vänliga hälsningar,
  Tack.

  SvaraRadera
 25. Hej,

  Är du i någon form av ekonomiska svårigheter? Behöver du ett lån till
  rensa dina skulder? Är du en affärsman eller kvinna som har för avsikt att expandera
  hans eller hennes firma? Vi erbjuder lån av alla slag till privatpersoner, företag och
  samarbeta organ som är i behov av ett lån till låg ränta på
  3% kontakta oss idag för en äkta lån via email:
  royalsilverloanservices@gmail.com

  Lån ansökan

  Sökande Namn:
  land:
  Yrke:
  Sex:
  Ändamål:
  Ålder:
  Telefonnummer:
  Belopp som krävs:
  Lån Varaktighet:
  Månadsinkomst:

  Herr Royal Silver

  SvaraRadera
 26. God dag till er alla Jag är Mr Jack Varmare, en legitim, Rykte pengar Långivare. Vi ger ut lån till företag Business Män och kvinnor som är i affärstransaktion, vi ger ut långsiktiga lån för tre till 30years maximalt med låg ränta på 3%, i detta kan du också berätta hur mycket du behöver som lån. Lån ges ut i pund euro och $ USD maximalt ger vi är 500.000.000 både i pounds EURO och $ USD och den minsta 5,000 pounds euron och USD $ så om verkligen du är intresserad kontakta oss på (jackwarmerloanlender@gmail.com) för mer information om hur du får lånet.

  Våra kunder lycka är vårt yttersta stolthet.

  Företag mobile USA Nummer: +14808089434

  Mr Jack Warmer

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails