torsdag 26 april 2012

Jordgubbs- och citroncheesecake

Nu går det att hitta goda och billiga jordgubbar överallt i affärerna, och varför då inte göra en mumsig chesecake. Lätt som en plätt!

Botten:
150g Digestivekex
50g Smör

Fyllning:
4 Gelatinblad
400g Philadelphiaost
2dl Crème Fraîche
Rivet skal från en Citron
Saft från 1 Citron
Ca 200g Jordgubbar
2 Ägg
1½dl Socker
1tsk Vaniljsocker

Geletäcke:
1 Gelatinblad
4msk Vatten
2msk Socker
Saft från 1 citron
Garnering:
Ca 300g Jordgubbar

Smält smöret. Krossa kexen och blanda ihop med smöret. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform och tryck ut kexblandningen ovanpå. Låt stelna i kyl. Rensa jordgubbarna och kör dem till puré i en mixer. Lägg gelatinbladen till fyllningen i blöt i vatten. Blanda samman crème fraîche, philadelphia, rivet citronskal, äggulor, vaniljsocker, jordgubbspurén och socker i en bunke. Vispa äggvitorna till skum i en annan bunke. Vänd ner skummet i philadelphiasmeten. Hetta upp citronsaften och låt de urkramade gelatinbladen smälta i saften. Låt svalna något och tillsätt sedan saften till philadelphiablandingen under omrörning. Häll blandningen i formen och låt stelna i kylen. Hit går alltså att förebereda, och kakan kan få vänta i frysen i upp till 2 veckor.
Lägg sedan gelatinbladet till glasyren i blöt i kallt vatten. Hetta upp socker och vatten i en kastrull. Smält sedan gelatinbladet i sockerlösningen och tillsätt citronsaften. Låt gelén svalna något. Skiva jordgubbarna och dekorera cheesecaken. Bred sedan ut den avsvalnade gelén över jordgubbarna. Låt stelna i kyl i minst en timme.

1 kommentar:

  1. Jag gillar cheesecake massor. Jordgubbar och citron blev säkert gott!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails