torsdag 26 april 2012

Kiviks musteri, det är grejer det!

Var på supertrevlig bloggträff på Green Matmarknad igår, anordnad av Kiviks musteri. Bengt Åkesson (aka "Fuffe") och Henrik Stridh, trädgårdsingenjör och äppelexpert berättade om sin gemensamma passion - äpplen!
Vi fick prova olika sorter av Årets skörd, fascineras av hur gott der verkligen är med must, och framförallt av hur mycket kärlek det ligger bakom Kiviks Musteris produkter. Must är mitt förstahandsval när det gäller alkoholfria alternativ till maten, och kommer så förbli. Bengt och Henrik berättade att alla Kiviks äpplen är handplockade och om hur mycket smaken på musten kan skilja sig åt beroende på vilken dag äpplena plockats. Vi fick prova Årets Skörd på Tetra, gjord på blandade äppelsorter, ofiltrerad, "cloudy" och fin. Vår frukostdryck här hemma, som alltid passar bra som törstsläckare.
andra varianterna var filtrerade och tappade på glasflaskor, och gav ett lite elegantare intryck, dessa muster var pressade av Gravenstein, Aroma, Cox Orange/Belle de Boskoop, samt av olika ekologiska äpplen. Min favorit blev Aromamusten, som var fantastiskt smakrik och god, men det var svårt att välja ut en favorit...
Snart blir det Österlentur för vår del, och besök i hos Kiviks musteri är då ett måste. I Musteributik kan man göra fina fynd. Här finns Kiviks Musteris hela sortiment, som innefattar allt från must till cider till sylt till chutney. Som tilltugg till musterna fick vi bl a smaka en crostini med getosten Bocke-Pär från Vilhelmsdal kombinerad med äppelmarmelad. Sååå gott det var, och då tycker jag egentligen inte ens om kombinationen av sött och salt. Detta var underbart gott och passade perfekt till äppelmusten.
Dagens första tips är alltså äppelmust från Kiviks musteri till middagen. Finns på systembolaget till det facila priset av 33kronor för 75cl.
Tips nummer två är att hålla utkik på Kiviks musteris hemsida efter alla roliga aktiviteter som anordnas. Vad sägs t ex om Äppelblomssafari, då man åker med traktor och vagn genom blommande äppellundar...?
Tack Bengt och Henrik och arrangören Maria för en jättetrevlig kväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails