tisdagen den 28:e februari 2012

Snart är det vår - det betyder glassnyheter

Ja, just när man märker att våren är på gång är det dags för årets glassnyheter.
Sia presenterar i år:
Bourbón VANILLA,  gräddglass med vanilj av bästa Bourbónkvalitet och mörkt chokladöverdrag
Il Levanta PISTACIA, gräddglass med rostad pistaschmandel i våffla toppad med mörk choklad.
Putte, Laktosfri gräddglass med blåbärssmak och blåbärssylt i glutenfritt rån.

Alla 3 är riktigt lyckade, men favoriten blir Il Levanta Pistacia, Mmm...

söndagen den 26:e februari 2012

Bröd bakat med "express-surdeg"

Blev jättenyfiken på Kronjästs nya produkt "Bagarens surdeg", torkad surdeg som är färdig att blandas ner i degblandningen. Testade att baka 2 bröd, där jag använde Kronjästs eget grundrecept med den torkade vetesurdegen, och fick verkligen perfekt resultat. Ett fantastiskt gott bröd. Så om man vill baka bröd med surdeg men varken har tid eller ork att sätta och underhålla en surdeg, så är detta ett fint alternativ.
Så här kommer receptet, från Kronjästs hemsida.




1 påse (50 g) Bagarens Vetesurdeg
½ pkt (25 g) Färsk KronJäst för matbröd
5 dl (500 g) Vatten, kallt
13,5 dl (800 g) Vetemjöl special
3 tsk (20 g) Salt
1 msk (20 g) Oliv- eller rapsolja
  1. Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.
  2. Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.
  3. Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i 2–3 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden.
  4. Lägg bröden på plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.
  5. Sätt ugnen på 260°C i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en form med ½ liter vatten i ugnen.
  6. Gör 2–3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220°C. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25 min. Låt svalna på galler.

Frasiga våfflor i solskenet

Idag blev det frasiga våfflor ute i solskenet på altanen.
Är bäst att grädda våfflor utomhus, blir ju så osigt.
Dessutom smakar de bättre utomhus!

6 Våfflor

3dl Vispgrädde
100g Smält smör
3½dl Vetemjöl
2tsk Bakpulver
2tsk Vaniljsocker
2tsk Salt
1dl Vatten

Blanda alla ingredienser i en bunke tills det blir en jämn smet. Grädda i våffeljärn.

Toscabullar

Blev sugen på att testa något nytt när det gäller vetebullar. Blev kanelsnäckor med toscatopping. Hur gott som helst!

Ca 35 Bullar

50g Jäst
150g Smör
5dl Mjölk
2tsk Mortlade Kardemummakärnor
1½dl Socker
1 Ägg
Ca 14dl Vetemjöl
1tsk Salt

Fyllning:
75g Smör
1½dl Socker
2-3msk Kanel

Toscasmet:
50g Smör
1dl Socker
50g Hackad mandel
1msk Grädde
1msk Vetemjöl

Smält smöret. Häll mjölken över. Känn efter så att blandningen är "fingervarm". Smula jästen i en bunke och häll sedan smör/mjölkblandningen över.Tillsätt övriga ingredienser och knåda väl till en smidig deg. Låt jäsa i 1-1½timme. Rör under tiden samman ingredienserna till fyllningen. Kavla ut degen till en tunn platta. Bred på fyllningen och rulla sedan ihop till en rulle. Skär rullen i bitar, som läggs med snittsidan uppåt på en plåt. Låt jäsa i ca 45 minuter.
Koka ihop ingredienserna till toscasmeten under ständig omrörning tills den tjocknar något, låt koka i ett par minuter. Bred smeten på bullarna och grädda dem sedan i 250grader i 7-8 minuter.

måndagen den 20:e februari 2012

Vinn biljetter till Sweden Rock!

Gå in på http://www.facebook.com/KiviksMusteri och tävla om biljetter till Sweden Rock!

Valio OLO

Valio OLO har varit en del av min frukost ett bra tag nu, helt enkelt för att jag mår bra av den. Tycker därför om att den lanseras i nya smaker nu, jordgubb/blåbär och persika/passionsfrukt samt vanilj. De två förstnämnda innehåller mindre socker, vilket naturligtvis är ett stort plus. Persika/passionsfrukt blev favoriten här hemma.

söndagen den 19:e februari 2012

Kaffe till desserten - Zoegas Black Velvet

Ett riktigt gott kaffe till desserten, kakan eller chokladbiten är ofta pricken över i:et. Zoegas nya Black Velvet är ett utmärkt val till sötsaker. Fyllig och len smak som passar utmärkt till en god kaka.

(Bild lånad av zoegas.se)

Kladdkaksmuffins med Geisha

Kladdkaksmuffins går att variera i oändlighet. Senaste experimentet var med Geishachoklad, ett mycket lyckat experiment. Prova!

Ca 15 st

100g Smör
3dl Socker
1½dl Vetemjöl
2tsk Vaniljsocker
4msk Kakao
2 Ägg
15 Geisha chokladbitar

Smält smöret. Rör samman alla torra ingredienser och tillsätt smör och ägg. Klicka ut smeten i muffinsformar och tryck ner en chokladbit i varje form. Grädda i 150 grader i cirka 20 minuter. Muffinsen ska ha stelnat på ytan, men fortfarande vara kladdiga inuti.
Servera med en klick vispad grädde och hallon eller jordgubbar, eller ät dem som de är med en god kopp kaffe till.

Godmorgon Bifido

Nu finns det en ny sorts Godmorgon dryck. Godmorgon Bifido. En dryck med probiotiska bakterier, som alltså är bra för magen. Perfekt att starta dagen med, med andra ord! Godmorgon Bifido finns som äppeljuice, apelsinjuice, nyponsoppa och blåbärssoppa. Alla sorterna är riktigt goda, särskilt äppeljuicen få högt betyg. Frisk och god. Det är bara en sak som stör mig lite grand. Varianterna heter apple, blueberry, orange och nypon. Om man nu vill vara "internationell" så ska väl nypon heta "rosehip"...

torsdagen den 16:e februari 2012

Vitamin Well sötade med Stevia

Vitamin Well har lanserat nya drycker som är sötade med stevia. De innehåller därmed inga kolhydrater. Produkterna är utan kolsyra och berikade med olika vitaminer och mineraler. Finns i tre olika varianter:
 Stevia Sharp med smak av grape/apelsin
Stevia Protect med smak av passion/citrus 
Stevia Control med smak av citron/lime

Stevia Control var den som föll mig bäst i smaken, men alla 3 är riktigt fräscha drycker som är ett bra val att ersätta eftermiddagskaffet med.

(Bild lånad rån vitaminwell.se)

Årets test av semlor/fastlagsbullar - semla nr 6

Semla nummer 6 kommer från ett av mina favoritkonditorier, Conditori Tessina på Tesins väg.

Bullen: Jättegod, fluffig bulle med god kardemummasmak.
Mandelmassa: God och i riklig mängd
Grädden: Fluffig, med ganska mycket vaniljsmak
Utseende: Som en semla ska se ut.
Pris: 23:-
Helhetsintryck:Riktigt god bulle.
Betyg: 8/10

söndagen den 12:e februari 2012

Kyckling i lergryta

Lergrytan is back for good. Ett utmärkt sätt att tillaga exempelvis kyckling, som blir underbart saftig och får frasigt fint skinn.
Börja med att lägga grytan i vatten i ca 30 minuter och sätt in grytan i kall ugn. Sedan sköts resten av sig själv.

1 Kyckling
2 Vitlöksklyftor
25 g Smör
Svartpeppar
Färsk timjan
Färsk rosmarin, hackad.
Olivolja
Salt

Blanda de hackade vitlöksklyftorna med smör, svartpeppar,  timjan och rosmarin och gnid in kycklingen med blandningen. Glöm inte att gnida in även under skinnet. Ringla olivolja över och salta och peppra. Lägg sedan kycklingen i grytan. Lägg locket på och sätt in grytan i kall ugn. Låt kycklingen tillagas i ca 1 timme och 1 kvart i 225 grader. Använd den fina skyn till att göra en god sås.

Årets test av semlor/fastlagsbullar - semla nr 5

Nästa semla ut är från Coop Forum Stadion. Butiksbakad idag, med hållbarhet i ytterligare två dagar enligt förpackningen(!).

Vetebullen: Ganska torr och kompakt, förstår inte riktigt hur denna kan ha ett bäst före datum som ligger 2 dagar framåt i tiden.
Mandelmassan: Helt ok, god mandelsmak och i riklig mängd.
Grädden: Lagom mycket, men ganska smaklös.
Utseende. Även här - helt ok.
Pris: 20:- för 2 st, dvs 10:- styck.
Helhetsintryck: En bulle som inte känns direkt nygjord, och med ganska torr, kompakt vetebulle, vilket drar ner betyget kraftigt, trots det låga priset.
Betyg: 4/10

tisdagen den 7:e februari 2012

Oatly Chai

Har drabbats av en förkylningsbacill som gör mig allt annat än pigg, och då vill man dricka något varmt och lenande. Nya Oatly Chai passar då perfekt. Milt och gott med fin kryddig smak. Även om man har svårt för andra havrebaserade drycker, så tror jag att de flesta faller för den här. Säljs i 1-litersförpackning och kan drickas varm eller kall. Ger dessutom tillskott av järn, folsyra och vitamin B12. En riktigt god hälsodryck!
P.S. Här kan man få en värdekupong för att testa Oatly Chai gratis!
(Bild lånad från oatly.se)

onsdagen den 1:e februari 2012

Chokladkexchoklad eller Kexchokladchoklad?

Chokladkexchoklad, om jag får bestämma!
Ett av namnen ovan kommer Cloettas nyhet få bära. Det Cloetta nu lanserar är mjölkchoklad med kexchokladsmulor, som går att bryta i bitar.
Fantastiskt god!

(Bilder lånade av cloetta.se)
Related Posts with Thumbnails