Få chansen att vinna bakkit med klimatvänligare vetemjöl från Lantmännen.
Dela med dig av ditt bästa tips för hur man kan laga mat och baka mer klimatsmart.
Kommentera med ditt bästa tips!
Vinnare dras 28/11!
Lycka till!
Susie bakar, lagar mat och håller ögonen på nya produkter.
Använda vattenkokare istället för att koka upp vattnet på spisen. En spisplatta drar dubbelt så mycket energi som kokaren. Håller tummarna för vinst så det blir mycket julbak :)
SvaraRaderazarasvensson@spray.se
Under tiden brödet bakas på hög temperatur i ugnen, så vispar jag ihop en muffinssmet som kan gräddas efter brödet med ugnen avstängd, på så sätt får jag två gräddningar till priset av en.
SvaraRaderaNär jag lagar mat (vi är tre personer i familjen) gör jag alltid extra mat när jag ändå håller på, det blir matlådor och ibland även till middag dagen därpå, rester fryser jag in och använder vid tillfälle, det komposterbara som ändå ska kastas ger vi till grannens höns som blir så glada.
SvaraRaderajessica_hellstrom@hotmail.com
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaMitt bästa tips är att ta vara på hela produkten. Till exempel kan "buketterna" på broccolin användas i grytor eller soppor och skälken kan rivas ner och göra grönsakscouscous på. När man gör en kaka på bara gulorna i äggen kan vitorna vispas till maräng. När bröd eller kaffebröd blir torrt kan se torkas och bli till ljuvliga skorpor. När de färska kryddorna börjar se lite ledsna ut kan de hackas upp och frysas in, göra kryddsmör eller varför inte mortla med flingsalt så blir det hemgjort örtsalt!
RaderaJag råkade ta bort kommentarer!
RaderaMvh Jenny Östlund
Jenny_ostlund@live.se
RaderaKanske inte ett 100% baktips, men något som är himla bra för miljön är att handla överskottsvaror på sajter som matsmart. Där finns mat som annars skulle slängas, då de antingen är nära utgånget datum, i utgående sortiment, eller har feltryckta etiketter. Det är ett enormt matsvinn så att handla sina torrvaror på sådant sätt hjälper ju till att minska lite på landets sopberg. Om man vill vara klimatsmart i matlagningen är det en prima utgångspunkt tycker jag: att se till att matvarorna i sig är klimatsmarta.
SvaraRaderaBaka på ugnens eftervärme. En plåt småkakor funkar utmärkt!
SvaraRaderaMan utnyttjar ugnsvärmen och bakar allting på samma gång. Jäsningen går utmärkt med hjälp av ugnsvärmen på spisen.
SvaraRaderaEn basic tips är att ha locket på när man ska koka nåt, det kokar snabbare och då sparar energi :)
SvaraRaderaAnvänd kaffe när bakar bröd, för att få fin glänsande guld på degen fören ni lägger den i ugnen :)
SvaraRaderayuuki0o0@hotmail.com
RaderaAtt använda sig av säsongens närproducerade grödor, och hoppa över det exotiska från andra sidan jorden, det
SvaraRaderaär klimatsmart! Avstå köttet, åtminstone en dag/vecka det är klimatsmart! Äter själv bara vegetariskt, och det mår
mår både familjen och vår planet bra utav! Baka grova limpor, med rårivna grönsaker i mjölkkartonger, det är klimatsmart!
Ja listan kan göras lång! Ha det så gott/Marie
ragna_marie@hotmail.com
Det finns rätter som går utmärkt att laga på eftervärme, ta till exempel broccoli. Koka upp och dra sedan ifrån plattan. De kokar färdigt i det varma vattnet utan att använda spisen. Det sparar energi och du riskerar inte att överkoka grönsakerna. Går också bra med ris som ska stå på eftervärme. En slags slow-cooking.
SvaraRaderabloodsband@live.se
Hur skall vi laga mat och baka mer klimatsmart? Börja med inköpen! Köp ekologiskt, planera behovet av varor så att inget måste slängas i onödan! Välj grönt och frukt framför kött. Klarar vi detta blir maten mer klimatsmart! Christian
SvaraRaderaAtt baka på frukt och grönsaker som kanske inte är fina att äta , men som går utmärkt att baka på som tex mjuka bananer eller morötter som
SvaraRaderainte ser så roliga ut.
Sänk / stäng av värmen i köket och använd dig av värmen du får från ugnen när du storbakar, ugnsluckan kan stå öppet efter att du har bakat klart. / Elisabeth
Odla så mycket du kan själv. Har du en balkong så har du plats. Har du en trädgård så har du väldigt mycket plats :)
SvaraRaderaMvh
Jerker - jerker@mac.se
Mitt bästa tips är att ta vara på resterna. Det slängs alldeles för mycket i vårt avlånga land. Att tillexempel göra en paj av lite blandade rester gör att de får nytt liv och blir en helt ny rätT! Bra för både klimatet och plånboken! Hoppas på jättetur! /Malin grodmalin@gmail.com
SvaraRaderaMitt bästa tips är att aldrig slänga något. Ha koll på datum i skafferiet. Använd frysen. Baka eget bröd, det är billigt och klimatsmart. Börja med recept om du inte gjort det förr för att lära dig grunderna. Sen är det bara att köra på med det som finns hemma. Blanda mjöl, använd frukt, grönsaker och nötter i. På så sätt blir inget för gammalt, man använder det som finns och kompletterar när det börjar ta slut.
SvaraRaderaMvh
Annika Andersson
annkina@gmail.com
Försök att använda allt och annars är frysen är din bästa vän, nästan allt kan sparas i frysen, en skvätt vin kan ge god smak till grytan, en skriva bröd kan rostas till krutonger i salladen, en torrbulle kan hamna i dammsugare, rester av ben och blast blir buljong. vi bakar och lagar mycket mat och blir det lite över och inte håller i kylen så försöker vi alltid hitta ett sätt att använda så mycket som möjligt, oftast har vi planerade måltider, bak mm här hemma så då är frysen vår allra bästa vän om något blir över.
SvaraRaderaMVH
Carola - ozinko@gmail.com
När ugnen och spisen ändå blivit varm... Lika bra att ta en heldag med att baka och laga mat. Bjud hem familj och vänner samtidigt. De både hjälper till och får del av läckerheterna. Man slipper äta samma gryta i veckor. Nästa gång är någon annan värd.
SvaraRaderalois_82@hotmail.com
Man använder rester. Torrt bröd kan bli ströbröd. Använd gårdagens rester i dagens mat.
SvaraRaderaamandanyman96@hotmail.com
KASTA INGENTING. Allt som inte blivit förstört kan sparas. Frys in blandade småbitar av ost i en påse, så har du gratängost så småningom. Frys in gräddslattar i istärningsbrickor och lägg i påse och plocka fram när du ska ha som smaksättare (funkar dock inte till sås eftersom det skär sig då). Frys in brödbitar och ha i köttfärssmeten. Om alla bara slutade kasta mat skulle vi göra så mycket nytta tillsammans.
SvaraRaderaHälsningar
Paola
paola.allegrini@ymail.com
Traditionella lokala maträtter använder just lokala matvaror som fanns "här och då", dvs både närodlade och i säsong. Lagar man sådana rätter blir det mer klimatsmart. Sedan är det oerhört bra att ha några variationsrika recept för att använda rester, typ soppa, pizza, sallad, röra, macka.
SvaraRaderaMaria (marishkasenator@gmail.com)
Mitt bästa tips är att använda det som finns i naturen! Vi äter mycket svamp under säsong, frukt och bär plockar vi och fryser in, gör saft och sylt! Vi har verkligen använt upp allt från trädgården :-) Istället för att kasta mat så blir det mjölk, filmjölk, yoghurt mm i eget bröd! Har vi på ugnen kan vi lika gärna baka en massa grejer. Visst blir det rester med småbarn i huset men det blir suverän mat till hönorna! Klimatsmart att ha mycket grejer i trädgården och natur, tänk alla lastbilar som kör mat till affärer!
SvaraRaderajennyorust@hotmail.com
How To Bet on The Internet With No ID or Registration
SvaraRaderaFor example, in sports betting, you can bet online with 이스포츠 a few clicks in a few clicks. How to 벳 Bet 심바 먹튀 Online in the 토토커뮤니티 US 먹튀검증업체 순위 — How to Bet on The Internet with No ID or Registration – Sportsbook.