söndag 26 februari 2012

Bröd bakat med "express-surdeg"

Blev jättenyfiken på Kronjästs nya produkt "Bagarens surdeg", torkad surdeg som är färdig att blandas ner i degblandningen. Testade att baka 2 bröd, där jag använde Kronjästs eget grundrecept med den torkade vetesurdegen, och fick verkligen perfekt resultat. Ett fantastiskt gott bröd. Så om man vill baka bröd med surdeg men varken har tid eller ork att sätta och underhålla en surdeg, så är detta ett fint alternativ.
Så här kommer receptet, från Kronjästs hemsida.




1 påse (50 g) Bagarens Vetesurdeg
½ pkt (25 g) Färsk KronJäst för matbröd
5 dl (500 g) Vatten, kallt
13,5 dl (800 g) Vetemjöl special
3 tsk (20 g) Salt
1 msk (20 g) Oliv- eller rapsolja
  1. Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.
  2. Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.
  3. Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i 2–3 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden.
  4. Lägg bröden på plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.
  5. Sätt ugnen på 260°C i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en form med ½ liter vatten i ugnen.
  6. Gör 2–3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220°C. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25 min. Låt svalna på galler.

1 kommentar:

  1. Oj, vad du testar många produkter! Kan jag läsa här istället, för att prova själv... ;)

    Nu har jag skrivit om Tiramisún och bild blev det också, om du vill se!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails