lördag 1 september 2012

Roys ljuvliga äppelpaj

Bakade Roy Fares äppelpaj från senaste numret av Allt om Mat. Den är fantastiskt god! Ett krispigt pajskal fyllt med mazarinsmet med smak av kardemumma, toppad med kanel och kardemummadoftande äppelbitar och havrecrumble. Delikat! Här kommer receptet, som även publicerats i Roys blogg. Pajen går bra att frysa.


Till 12 –14 bitar:

Mördeg: • 125 g smör • 3 dl vetemjöl (180 g) • 1dl florsocker
Mazarinmassa: • 200g mandelmassa • 75 g smör (rumsvarmt) • 1 ägg • 2 äggulor • 2 tsk stött kardemumma
Äppelblandning: • 4 äpplen, t ex Aroma • 50 g mandelspån • 1⁄2 dl honung (flytande) • 1⁄2 dl rörsocker • 1 msk mald kanel • 1 tsk stött kardemumma
Havrecrumble: • 125 g smör (rumsvarmt) • 3 dl vetemjöl (180g) • 1 dl havregryn • 1 dl strösocker • 1 tsk bakpulver
Vaniljsås: • 1⁄2 dl Maizena majsstärkelse • 8 äggulor • 1 vaniljstång • 7 1⁄2 dl mjölk • 1 dl strösocker • 1 1⁄2 msk smör

Gör så här: 1. Blanda samman smör, mjöl och florsocker till en deg, gärna i en matberedare. Tryck ut degen ca 3 mm tjockt i en pajform, ca 28 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 30 min.
2. Mazarinmassa: Blanda mandelmassa och smör, gärna i en matberedare. Till sätt ägg och äggula, lite i taget, och blanda till en slät smet. Rör i kardemumman. Sätt ugnen på 175°.
3. Äppelblandning: Skala, kärna ur och tärna äpplena. Blanda äpplena med mandelspån, honung, socker, kanel och kardemumma.
4. Havrecrumble: Blanda smöret med mjöl, havregryn, socker och bakpulver.
5. Bred ut mazarinmassan i formen. Strö över äppelblandningen och smula över havrecrumblen. Grädda pajen mitt i ugnen 40–45 min.
6. vaniljsås: Blanda majsstärkelse och äggulor i en bunke. Skåra vaniljstången. Koka upp mjölk, socker och vaniljstång i en kastrull. Häll blandningen över äggulorna och häll sedan allt i kastrullen. Sjud såsen under omrörning på låg värme tills den tjocknat, ca 2 min. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Ta upp vaniljstången och låt såsen kallna.
7. Servera pajen ljummen med vaniljsåsen.


Bild lånad från Roy Fares blogg

1 kommentar:

  1. Har själv funderat på att göra en äppelpaj/kaka med lite mazarintouch. Låter gott!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails