söndag 18 november 2012

Världens godaste fluffiga saffransbullar

Dessa blev bara så himla goda. Riktigt fluffiga saffransbullar fyllda med vaniljkräm eller mandelmassa och sedan penslade med smör och hemgjort vaniljsocker

50g Jäst
5dl Mjölk
150g Smör
1g Saffran
1,5dl Socker
1 tsk Salt
1 Ägg
ca 14dl Vetemjöl

Fyllning:
200g Mandelmassa
eller
Vaniljkräm
2½dl Mjölk
½Vaniljstång
3 Äggulor
0,75dl Socker
0,75dl Maizena mjöl
25g Smör

1 Ägg
25g Smör
Vaniljsocker

Låt smöret bli rumsvarmt (funkar också bra att mikra det några sekunder i mikron tills det blir mjukt.)Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Häll mjölken över jästen och rör tills jästen löses upp. Tillsätt saffran, socker, salt, ägg, smöret och vetemjölet och arbeta till en lös, smidig deg. Knåda rejält, gärna med hjälp av maskin.
Låt jäsa i minst en timme.
Gör vaniljsåsen eller rulla mandelmassan till små bollar. Rulla degen till bollar, gör ett hål i varje bulle och fyll med mandelmassa eller vaniljkräm och nyp ihop så att fyllningen inte rinner ut.
Ställ på plåt och låt jäsa i ca 40 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda i 250 grader i ca 7-8-minuter. Låt bullarna svalna något på galler medans smöret smältes. Häll hemgjort vaniljsocker eller vanligt strösocker i en skål. pensla bullarna med smör och doppa dem sedan i strösockret. Klara att servera!

4 kommentarer:

  1. Åh, det känns verkligen som att julen gärna får komma när som helst nu:)

    SvaraRadera
  2. Så här ska jag göra med mina saffransbullar! Tack för tipset. Jag är inte så glad i vanliga lussebullar, men med fyllning låter supergott!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails