tisdag 18 september 2012

Croque monsieur

I Frankrike har jag ätit de allra godaste Croque monsiuer. Särskilt på favoritrestaurangen, bistron Au Général Lafayette. Hemma gör jag dem oftast på enklast möjliga sätt, antingen helt enkelt genom att göra ost och skinkmackor och gratinera i ugn, eller så gör jag dem dubbla och kör dem i smörgåsgrillen. Denna gången ville jag ha lite mer fransk touch på dem, och gjorde därför en bechamelsås som breddes på mackorna. Ljuvligt gott. En komplett måltid tillsammans med en fräsch sallad, gärna med senapsvinaigrette till.

4 Croque monsiuer

8 Skivor bröd (surdegsbröd, lantbröd eller franskbröd)
4 Skivor kokt skinka
Ca 200 g riven ost

Sås
4dl Mjölk
2msk Smör
ca ½dl Vetemjöl
ca 100g Riven ost
Salt och Peppar

Sält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken efter hand och låt allt koka upp under omrörning. Tag kastrullen från plattan och rör ner riven ost och salt och peppar. Smaka av. Den ska vara som en bredbar kräm i konsistensen. Bred på bechamelsåsen på 4 skivor bröd. Toppa med skinka och riven ost och ännu en brödskiva. Bred sås på de översta brödskivorna också och toppa med resterande mängd ost. Grädda i 225grader tills osten har fått färg.

1 kommentar:

Related Posts with Thumbnails