Jag har ju gjort falska sådana här tidigare, men nu blir det äkta vara - mums!=)
1,75dl mjölk
25g jäst
4dl Vetemjöl
Deg 2:
4dl Vetemjöl
8st Äggulor
0,75dl Socker
1tsk Vaniljsocker
1 tsk salt
2tsk Mortlade Kardemummakärnor
150g Smör
1pkt Kokosfett till fritering
Äppelmos eller Hallonsylt
1dl Socker
3tsk Kanel
Blanda ingredienserna till deg 1 och arbeta degen till den är smidig. Låt den jäsa i ca 30 minuter.
Tillsätt sedan alla ingredienserna till deg 2 till deg 1 och arbeta åter igen degen tills den blir elastisk och smidig. Låt degen jäsa till dubbel storlek under plastfilm i 1 timme.
Dela degen i bitar som rullas till runda bullar. Lägg bullarna på ett bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 45 minuter.
Fritera sedan munkarna i 180 gradigt smält kokosfett i ca 2 minuter på varje sida. Blanda ihop socker och kanel i en djup tallrik. Doppa sedan munkarna i socker- och kanelblandningen. Tryck hål i sidan av varje munk och fyll dem med äppelmos eller hallonsylt med hjälp av sprits. Njut dem ljumma med en kopp kaffe.
Jag är lite feg och vågar inte hetta upp kokosfettet. Mamma gjorde munkar men som ringa med hål i mitten. De var supergoda. Jag måste kanske ta mig i kragen och göra munkar, med en brandfilt till hands.
SvaraRaderaDu har fått dem så fina!
Tack! Jag är inte heller så förtjust i att fritera, men har hela tiden grytlocket till hands ifall något skulle hända...
SvaraRadera