måndagen den 23:e augusti 2010

Vitaminer på flaska

Jag tycker att Vitamin Wells drycker är goda och uppfriskande och passar utmärkt som lunchdryck eller istället för kaffe till eftermiddagsfikan. Nu har det kommit en ny variant, Antioxidant med smak av Persika. Vitamin Well Antioxidant innehåller mineralerna selen, mangan, koppar och zink samt vitaminerna C och E – så kallade antioxidanter som skyddar kroppens celler mot oxidativ skada. Den innehåller även extrakt av grönt te, granatäpple, fläderbär och druvskal.
Hur stor mitt behov är av detta vet jag inte, men Vitamin Well Antioxidant är i alla fall väldigt god och frisk, faktiskt den godaste hittills av vitamindrycker som jag smakat.

(Bild lånad från vitaminwell.se)

söndagen den 22:e augusti 2010

Omelett med kantareller

En hel del verkar vara bortskämda med litervis av kantareller bakom knuten. Här i Malmötrakten har vi ju det inte så, men istället är vi bortskämda bmed bra frukt- och grönsakshandlare som säljer delikatessen, så då är det bara att köpa ett par hekto och göra något gott...allt blir ju gott med kantareller...

Till omeletten, 1 Port

2Ägg
3msk Vatten
Salt Vitpeppar
Smör

2hg Kantareller
1msk smör
2dl Grädde
Salt
Vitpeppar

Rensa kantarellerna och fräs dem i smör tills de "knäpper" lite. Salta lite. Häll över grädden och peppra. Låt puttra i ett par minuter. Smält smöret i en stekpanna. Vispa samman ägg, vatten, salt och peppar och häll smeten i pannan. "Hacka" lite med stekspaden, så att det blir små hål dit den ogräddade smeten rinner. Stek tills undersidan har fått lite färg och ovansidan fortfarande är krämig. Stjälp upp omeletten på en tallrik. HÄll stuvningen över och vik över andra sidan av omeletten. Servera!

lördagen den 14:e augusti 2010

Öresund Cooking

För att fira att Öresundsförbindelsen fyllt 10 år, så anordnas Öresund Cooking. Detta innebär att 9 olika restauranger lagar till rätter där de tolkar platser runt Öresund. Restaurangerna som medverkar är Bastard, Häckeberga Slott, Karl Johan, Restaurangskolan Malmö Stad, Salt & Brygga, Limhamns Fiskrökeri, The Lodge, Cofoco (DK), Random. Rätterna som lagas till kan sedan provsmakas av besökarna och kommer kosta max 30:- per portion. Eventet äger rum 23-24/8 på Stortorget i Malmö och låter som något som bör testas!

(Bild lånad från mynewsdesk.com)

onsdagen den 11:e augusti 2010

Champinjoncrepes med knaperstekt bacon

Det är perfekt med middags- och lunchrätter som går att förbereda. Det här är en sådan. Det går utmärkt att göra allting klart för att sedan lagra i frys eller kyl och sedan bara gratinera i 225grader i ca 10 minuter. Klart att servera!

Riven ost
Knaperstekt bacon

Grädda pannkakorna och trava dem efetr hand på en tallrik.
Gör under tiden champinjonstuvningen.
Lägg sedan en klick champinjonstuvning på varje pannkaka och rulla ihop och lägg sedan i en ugnseldfast form. Strö över lite knaperstekt bacon till slut och toppa med riven ost. Hit går det bra att förbereda och sedan kyla alt. frysa. Gratinera i 225 grader i ca 10 minuter.

söndagen den 8:e augusti 2010

Jamie Oliver upptäcker franska pyreneerna

Ikväll, kl.19.55 på kanal5 upptäcker Jamie Oliver franska Pyreneerna där han provar vin och lagar bl a Tarte Tatin. Ja, tack, jag vill gärna smaka!

torsdagen den 5:e augusti 2010

Vaniljbullar i långpanna

Sååå goda bullar, och dessutom lättbakade. Många har bloggat om bullar av denna variant, bl a Hallon & Blåbär, och jag var naturligtvis tvungen att testa. Nu vet jag att jag kommer baka dessa många gånger till...

150g smör
5dl mjölk
50g Jäst
1 ägg
1 dl socker
½ tsk salt
10-11 dl vetemjöl
2tsk Mortlade Kardemummakärnor

Fyllning:
150g Smör
2tsk Ekologiskt Vaniljpulver (el 2msk Vaniljsocker)
1dl Socker
2dl Florsocker
100g Philadelphiaost

1 Ägg
Pärlsocker



Smält smöret i en kastrull, häll sedan i mjölken och låt allt bli fingervarmt.
Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt ägg, socker, mortlad kardemumma och salt. Arbeta in mjölet i degen.
Knåda i 5 minuter. Degen blir ganska lös. Låt jäsa i ca 1 timme
 Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.
Platta ut degen på bakplåtspapper i en långpanna.. Gör hål i degen och fördela fyllningen i hålen. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ca 15 minuter i 200grader. Låt svalna och skär sedan upp i rutor.

onsdagen den 4:e augusti 2010

Formfranska, som är supergott att rosta

Bakade formfranska igår. Det bästa med formfranska är förutom att det är jättegott att äta nybakat, så är det dessutom väldigt gott att rosta. Prova!


50g Jäst

5dl Ljummet vatten
2tsk honung
1dl olivolja
2msk flingsalt
3 dl Siktat dinkelmjöl
12 dl Manitoba Cream

Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, olivolja och honung. Tillsätt mjöl och arbeta degen väl i ca 10 minuter. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Låt jäsa i ca 1 timme.
Olja in 2 bakformar med olivolja. Dela degen i två delar, knåda lite och forma till 2 limpor som läggs i formarna.Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Pensla limporna med vatten och gör ett snitt på längden. Grädda i 200grader i ca 30 minuter. Jag sprayade in lite kallt vatten i ugnen när jag satt in bröden för att få lite bättre skorpa på bröden. Låt bröden svalna på ett brödgaller.

tisdagen den 3:e augusti 2010

Päronmadeleiner

Jag har bakat madeleinekakor förr, men när jag nu fått tag på en så god päronessens från Borgeby Kryddgård, så kände jag mig tvungen att göra Päronmadeleiner. Smaskens!

12st


75g Smör
3/4dl Socker
2Ägg
1tsk Päronessens
½tsk Vaniljpulver, ekologiskt
1½dl Vetemjöl
1tsk Bakpulver
Grön Karamellfärg
Vispa samman smör, socker, päronessens, karamellfärg och vaniljpulver. (Jag mikrar smöret i några sekunder så att det blir lätt att vispa.) Vispa ner äggen. Rör sedan ner mjöl och bakpulver och klicka ner smeten i smorda och bröade madeleineformar, eller i vanliga mandelmusselformar. Grädda i 175grader i ca 10 minuter.

Häagen-Dazs Ice Cream Smoothie Mango & Apricot

Häagen-Dazs Ice Cream Smoothie har blivit vald till årets produkt i klassen premiumglass, och inte undra på det. Jag har provat smaken Mango & Aprikos och den var underbart god. Fräsch, krämig sorbet varvad med god gräddglass. En riktigt lyxig glass, som passar förträffligt i hemgjorda våffelstrutar...

(Bild lånad från haagen-dazs.se)

måndagen den 2:e augusti 2010

Green giant

Så här års är det ju överlag färska grönsaker som gäller. Trots det, så vill jag alltid ha några konservburkar på lut i skafferiet.
En ny favorit är Crisp Niblets från Green Giant.
Krispiga majskorn utan tillsatt socker. Har man barn hemma går ju majs alltid hem, och då känns denna variant extra bra. Överlag tycker jag att Green Giants konserver håller väldigt hög klass och är det märke vi föredrar att köpa. Just nu kan man dessutom vinna en söt liten grön minigrill från Weber på deras hemsida...

Päronbiskvier

Det är få konditorier i Malmö som säljer päronbiskvier. Tråkigt.
Då får man ta saken i egna händer och göra egna. Blev faktiskt jättegoda. Inte dumt att ha några burkar päronbiskvier på lut i frysen, det blev riktigt många av det här receptet, ca 40st.

Biskvibottnar:

400g Mandelmassa
3 Äggvitor
2dl Socker

Päronkräm:

200g Smör
3 Äggulor
4dl Råsocker Flor
½tsk Ekologiskt vaniljpulver
1½tsk Päronessens
Grön Karamellfärg
300g vit choklad
Mixa ingredienserna till biskvibottnarna i en matberedare. Spritsa sedan ut bottnarna på en plåt och grädda i 200grader i ca 10-15minuter. Låt svalna. Vispa alla ingredienserna till päronkrämen riktigt länge tills smeten blir fluffig och fin. Spritsa eller bred på krämen på biskvibottnarna. Ställ dem att stelna i kyl. Smält chokladen och doppa sedan biskvierna i chokladen och låt dem sedan stelna. Förvara i kylskåp.

söndagen den 1:e augusti 2010

Ekologiskt vaniljpulver

Den senaste tiden har jag fått fnatt på denna produkt: Ekologiskt vaniljpulver.
Den ger desserter, kakor och vad man kan tänkas vilja smaksätta en helt underbar smak av äkta vanilj. Burken innehåller enbart malen vanilj från Madagascar och inget annat. Smaksätter man vispad grädde med en halv tesked vaniljpulver och lite socker smakar den som mjukglass, mums! Jag har köpt min på ICA Maxi, kostar ca 40:- för en burk och den är riktigt dryg!
Prova!
(bild lånad från grongava.se)

Jamie Oliver i Venedig

Det ser ut att bli en lovande TV-kväll. 19.55 kommer Jamie Oliver besöka Venedig i kanal5. Av recepten att döma, så blir det många godsaker...
(Bilder lånade från jamieoliver.com)

Bœuf Bourguignon

Bœuf Bourguignon är väl egentligen höst- eller vintermat, men passar även en lite svalare sommardag, som igår. Smaken av en fransk köttgryta som fått puttra på soisen riktigt länge är oslagbar. Dessutom blir den bara bättre av att få vila någon dag och värmas upp på nytt.

1kg Högrev el. Fransyska

1 Gul lök
2 Morötter
Smör
Olja
2tsk Timjan
1msk Tomatpuré
3 Pressade Vitlöksklyftor
Grovmalen Svartpeppar
Salt
Vitpeppar
2msk Kalvfond
375ml Rött vin
Ca 15 Små steklökar
3-4hg Skogschampinjoner
Socker


Putsa köttet och skär det i tärningar, krydda med vit- och svartpeppar och lite salt. Hetta upp lite olja och en klick smör i en gryta och bryn köttet tillsammans med en gul lök i klyftor och morötterna skurna till stavar i omgångar tills det fått fin färg. Häll sedan tillbaka allt i grytan. Pressa ner vitlöksklyftorna och fräs allt en liten stund. Krydda med tomatpuré och timjan. Låt allt fräsa ihop en stund och häll sedan vin och fond i grytan. Låt allt puttra på svag värme i 1-1½ timme. Skala under tiden steklökarna och fräs dem sedan i smör i en stekpanna. Krydda med lite salt och peppar. När de börjar få färg, så häll över 1 tsk socker, så att ytan karamelliseras lite. Häll sedan över ca ½dl vatten som löken får puttra i, så att den blir riktigt mjuk. Rensa champinjonerna och skär i klyftor. Fräs dem sedan i smör tills får lite färg. Låt både lök och lök vila kvar i sina stekpannor tills grytan puttrat färdigt. Häll sedan ner lök och champinjoner i grytan. Skölj av stekpannorna med lite vatten, och tillsätt även det till grytan. Nu är grytan i princip klar. Bara att låta allt koka ihop, smaka av, och sedan bara njuta av alltihop med ris, potatisgratäng eller råstekt potatis.

Råstekt potatis med ny krydda

Råstekt potatis är ju bara så gott, särskilt när man råsteker nypotatis. Provade att smaksätta med en ny kryddblandning nu senast, potatiskrydda från Borgeby Kryddgård. Den innehåller paprika, mild chilipepparblandning, lök, salt, persilja och spiskummin. Det blev så gott! Den kryddblandningen kommer köpas fler gånger när vi har vägarna förbi Borgeby. (Man kan även beställa från deras hemsida om man har lite längre till butiken än vad vi har)


Related Posts with Thumbnails