lördag 3 juli 2010

Tareqs Tiramisu med passionsfrukt

Provlagade Tiramisun som kocken Tareq Taylor gjorde i Trädgårdsfredag. Den var riktigt god. En superfräsch efterrätt, till skillnad från vanlig tiramisu, som blir ganska mäktig. Hallon fick fungera som fyllning denna gång, men den blir säkert ännu godare med jordgubbar. Prova! Receptet är taget från svt.se. Sockerlagen som innehåller passionsfrukt blev väldigt lyckad. Funkar säkert väldigt bra i drinkar också...

Tiramisu med färska bär och passionsfrukt


Beräknat för 4-6 portioner

200 g mascarpone
2 st ägg
4 msk socker
ca 15 st Savoiardi kex (finns i så gott som alla välsorterade mataffärer)

sockerlag:
8 dl vatten
1 dl socker
Saft av ½ citron och ½ lime
2 st passionsfrukter

Bär till garnering:
ca 1 liter färska bär (hallon, blåbär, jordgubbar, björnbär osv)

Gör så här:
Börja med sockerlagen. Koka upp vattnet med samtliga ingredienser och låt även skalet från passionsfrukterna koka med. Koka allt i ca 5 minuter och låt sedan lagen svalna.
Dags för mascarponekräm.
Börja med att separera äggulorna och vitorna.
Vispa gulorna med 3 msk socker tills de är ljusa och fluffiga. Häll i mascarponen och vispa till en tjock och slät smet. Vispa nu vitorna till ett hårt skum och tillsätt sedan 1 msk socker och vispa till en lätt maräng. Vänd försiktigt ner vitorna i mascarponekrämen med en stor sked eller slickepott.
Ta fram ett fint serveringsfat och lägg 9 st savoiardikex på fatet. Häll över lite av sockerlagen på kexen så att de blir saftiga. Häll på lite av mascarponekrämen och lägg på ett lager av färska bär. Lägg på ett nytt lager savoiardikex och upprepa proceduren med mascarponekräm och bär. Servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails