torsdag 17 mars 2011

Älgskavsgryta

Det här var riktigt, riktigt gott, och snabbt gick det!

1 Pkt Älgskav
1 Gul Lök
Smör
2 Pressade Vitlöksklyftor
200g Färska Champinjoner
1 Buljongtärning
2½dl Grädde
En skvätt soja
Lite Chiliflakes
Salt, Peppar

Hacka löken och fräs den, de rensade och skivade champinjonerna och vitlöken i smör.
Tillsätt älgskavet som får fräsa med och hackas i bitar.
Tillsätt en buljongtärning, kryddor, grädde och soja och låt allt puttra medans du gör ett riktigt gott potatismos.
Servera med moset och någon god grönsak.

söndag 13 mars 2011

Citronpaj med maräng

En av mina favoritdesserter. Friskt och sött på samma gång i en fantastisk kombination.

Pajbotten:
3dl Vetemjöl
125g Smör
1/2dl Socker
1 Äggula

Citronkräm:
3dl Vatten
1½dl Socker
Saft och skal från 3 citroner
5msk Maizenamjöl
3 Äggulor
100g Smör

Maräng:
4 Äggvitor
1½dl Socker

Blanda samman ingredienserna till pajdegen och tryck ut degen i en pajform eller springform. Grädda i 10-15 minuter i 200grader.
Rör samman vatten, socker, citronsaft och maizenamjöl i en kastrull och värm upp under vispning. När första bubblan syns är det dags att dra kastrullen från värmen och vispa ner citronskalen och äggulorna. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och vispa igen tills en bubbla syns. Ta sedan kastrullen från spisen igen och vispa ner smöret. Lägg citronkrämen i pajbottnen och toppa med marängsmeten som görs genom att äggvitor och socker vispas ihop. Det blir bäst om den breds ut lite "toppigt". Grädda i 150 grader i 15-20 minuter.
Servera ljummen eller kyld.

Fazers nyheter

Fazer har släppt 2 godisnyheter; Go nuts with Dumle och Karl Fazer choklad med valnötskrokant.
Båda sorterna är goda, men det är ju förstår en annan sorts choklad än Lindts som jag skrev om innan.
Är man sugen på godis så slukar man lätt dessa nya Fazersorter. Dumle går ju hem i alla läger och chokladen är god med sina bitar av kanderad valnöt.
(Bilder lånade från fazer.com)

Nyheter från Lindt

Lindt har lanserat 2 nya chokladkakor Lindt Creation Mint surpreme och Lindt Creation Hazelnut de Luxe. Den förstnämnda är 70%-ig mörk choklad fylld med vit minttryffel och grön mintkräm. Fantastiskt god är vårt omdöme om denna choklad!
Hazelnut de Luxe är mjölkchoklad fylld med hasselnöts- och mandelnougat och bitar av hasselnöt. Även denna choklad är väldigt god, det är verkligen skillnad på Lindts mjölkchoklad och det som många andra kallar för mjölkchoklad. Lindts produkter har verkligen hög klass överlag och de hamnar ofta i min varukorg. Så kommer även dessa två nya favoriter att göra, särskilt Mint Supreme...
(Bilder lånade från lindt.se)

söndag 27 februari 2011

Expresskaka med passionsfrukt

Om man har max 5 minuter på sig att röra ihop en kaksmet och ser att det ligger några passionsfrukter som är på fallrepet i fruktskålen, då kan man svänga ihop den här kakan till söndagsfikat. Frasiga kanter och lite kladdig fyllning, mums med en klick vaniljglass till!

2 Ägg
3dl Socker
2½dl Vetemjöl
1tsk Bakpulver
3 Passionsfrukter
25g Smör
Pärlsocker

Vispa ägg och socker fluffigt.
Rör ner vetemjöl och bakpulver.
Häll smeten i en smord och bröad bakform.
Dela passionsfrukterna och häll fyllningen över kakan.
Toppa med rikligt med pärlsocker och sedan smör som hyvlas över kakan med en osthyvel. Grädda i ca 30 minuter i 175 grader.

lördag 26 februari 2011

Hemgjord plankstek

Fick planksteksplankor gjorda i ek i julklapp, en riktigt bra present, som redan använts många gånger. Perfekt bjudmat som går lätt att förbereda. Duchessepotatis, baconlindad sparris, bearnaisesås och tomat är alltid givna ingredienser när jag gör plankstek. Köttet vi använt till plankorna har tidigare varit ryggbiff, men denna gång blev det budgetvarianten grillad, marinerad karré, men även det blev supergott! Blev lite champinjonstuvning till denna gång också. Plankorna penslade jag med olja och brände av i 250 grader innan jag använde dem för första gången. Nu, när de är "i form", så brukar jag bara pensla dem med olja innan de fylls. Brukar spritsa mos runt plankorna, linda bacon runt sparris, som först fått koka upp i lättsaltat vatten och garnera med dessa. En eller två halverade tomater blir det som sagt också. Nu när jag valde karré, så marinerade jag köttet innan och grillade det nästan klart i ugnen, innan köttet lades på plankorna och fick följa med in i ugnen när moset skulle gratineras. När det är rygbiff som ska vara på plankorna brukar jag steka ryggbiffen och först lägga den på plankorna när moset gått klart i ugnen.
När moset blivit gyllenbrunt, och baconet tillagat, efter ca 15 minuter i 250grader toppas plankorna med champinjonstuvning och bearnaisesås, och det är bara att hugga in!

Duchessepotatis
7-8 Potatisar, King Edward
2 Äggulor
2dl Mjölk
2dl Grädde
30g Smör
Salt
Vitpeppar

Koka de skalade potatisarna mjuka. Häll av vattnet och stöt potatisen. Blanda ner alla ingredienser. Värm mjölken och grädden en liten stund i mikron innan de blandas ner. Vispa med ballongvisp till moset är riktigt fluffigt, och spritsa sedan ut det på plankorna.

Gick på en nit...

Maltesers är nog i princip det godaste godis jag vet. Blev därför väldigt glad när Maltesers började säljas i Sverige för några år sedan. När jag var på Lidl i förra veckan såg jag att de sålde en egen variant på sådana här frasiga chokladdoppade kulor med maltsmak, och då var jag ju tvungen att prova. URK, säger jag bara. Smaken var fadd och knepig. Såg på innehållsförteckningen att de var smaksatta med bl a jordnötter och det var ingen bra idé. Nej, tacka vet jag mina vanliga, goda Maltesers.
(Bild lånad från Lidl.se)

Kockens ekologiska kryddor och nya buljong

Kockens har nu lanserat ett flertal olika ekologiska kryddor på burk. Det är ju verkligen ett bra initiativ, särskilt eftersom priset också är bra. Svårt att känna någon skillnad på kockens vanliga vitpeppar, som jag köpt tidigare och denna nya, ekologiska, men känslan är i alla fall bättre=).
Kockens har också lanserat kött-, kyckling- och grönsaksbuljong med enbart naturliga ingredienser, och den var riktigt bra! Testade den i en köttfärssoppa och soppan blev verkligen god!

(Bilder lånade av kockens.com)

torsdag 24 februari 2011

Solfrö från Polarbröd

Solfrö är ett nytt vitt bröd med solrosfrön. Riktigt goda, just solrosfrön ger ju en väldigt god smak till bröd. Bröden är saftiga och lagom i storlek, som en frukostbulle.
Kommer köpas igen!
(Bild lånad från polarbrod.se)

söndag 13 februari 2011

Vaniljhjärtan

Vaniljhjärtan passar utmärkt till fikan imorgon, när det är Alla hjärtans dag. Jag är riktigt nöjd med det här receptet, vaniljdoftande mördeg och en ljuvlig vaniljkräm. Hjärtformar kan man hitta i välsorterade livsmedelsaffärer, jag har köpt mina på Hemköp.

12 st

200g Smör
5dl Vetemjöl
1dl Socker
1½tsk Vaniljsocker

Vaniljkräm
2½dl Mjölk
½Vaniljstång
3 Äggulor
0,75dl Socker
0,75dl Maizena mjöl
25g Smör

Mördeg:
Rör samman smör, socker, mjöl och vaniljsocker till en mördeg. Låt vila en stund i kylen.
Vaniljkräm:
Koka upp mjölken tillsammans med vaniljstången. Skåra den först, och skrapa ur vaniljfröna i mjölken. Vispa äggulor, socker och maizena fluffigt. Vispa ner den uppkokta mjölken och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Vispa/rör flitigt i kastrullen, ha den på svag värme, tills vaniljkrämen tjocknat. Dra kastrullen från spisen och vispa ner smöret. Låt svalna i kyl. Tryck ut mördegen i hjärtformarna. Klicka en matsked vaniljkräm i varje hjärta. Kavla ut resterande deg mellan två ark plastfolie, och skär ut bitar som passar hjärtformarna och nyp fast dessa över formarna. Tag bort överflödig deg. Grädda i ca 10 minuter i 200 grader. Lossa från formarna och sikta över florsocker.

torsdag 10 februari 2011

Cloetta Pops!

Testade en nyhet från Cloetta, Cloetta Pops. Mmm, vad goda de var! Frasiga små kuddar med en lite salt twist, och även lite syra i form av yoghurtfyllning. Riktigt goda var de. Påminner lite om Kina-puffar, men med lite mer tuggmotstånd den där sältan, som passar så bra till choklad. Gott var det, och kommer definitivt köpas igen!

lördag 22 januari 2011

Sveas karamellkokeri

I Limhamn, inte så långt från där vi bor ligger det ett litet karamellkokeri, som är öppet på lördagar och söndagar. Här finns karameller av alla de slag att köpa, och i princip allt är gjort på plats med endast naturliga ingredienser och färgämnen. Inredningen i butiken är som i en gammaldags godisaffär och karamellerna packas i strutar eller i fina glasburkar. De flesta varianterna kostar 15kr/hg, och så även min personliga favorit, de hemgjorda geléhallonen. En strut geléhallon från Sveas karamellkokeri är nog det bästa lördagsgodis jag kan tänka mig.
(bilder lånade från sveaskaramellkokeri.se)

Kexchoklad Blåbär

Mer snask!
Nu har det kommit en ny variant på Cloettas klassiska kexchoklad:
Kexchoklad Blåbär.
Smaken är faktiskt inte alls tokig. Jag tycker fortfarande att originalet är godast, men Kexchoklad Blåbär är också riktigt lyckad med god blåbärssmak.
Snygg förpackning också!

Nyheter till helgmyset

OLW har lanserat 2 nyheter. Båda med dill som smaksättning. Den ena nyheten är Ugnsbakade chips med sourcream- och dillsmak och den andra är superchips med dill- och gräslökssmak. Ugnsbakade chips har ju en gigantisk fördel när det gäller fetthalten, som bara är 7.5%. Dessvärre är det den enda fördelen jag kan komma på när det gäller de här chipsen. Jag har testat de andra varianterna tidigare och tyckte de var rätt goda, men den här smaken håller inte måttet. En märklig dillsmak, som påminner om den där dillsmaken som finns i djupfryst fiskgratäng och en tråkig, lite söt underton. Nej, de chipsen kommer jag inte köpa igen. Däremot var superchipsen jättegoda! Stora chips med mycket smak. Dessa kommer däremot garanterat hamna i kundvagnen igen. 

söndag 16 januari 2011

Godaste färdiga bearnaisesåsen

Jag tror att vi har testat så gott som alla färdiga bearnaisesåser. Nu har vi hittat en ny favorit, Druvans Bearnaise Extra. Smakar verkligen som på restaurang och blev pricken över i till helgens hemgjorda plankstek. I samma märke finns även Choronsås, dvs bearnaisesås med tomat, Sweet Chilisås och Citron/Dillsås. Bearnaisen blev vår favorit, och så även Choronsåsen. De andra såserna var också goda, men bearnaisen var i särklass!

Pistagesnurror

Ett recept jag hittade i en dansk receptbroschyr. Lättbakade och goda småkakor. Pistagemassan, som jag köpt i Danmark, kan ersättas med 200g mandelmassa som rivs och blandas med 1 äggvita, karamellfärg och valfri smaksättning.

250g Vetemjöl

125g Socker
1/2tsk Bakpulver
2tsk Vaniljsocker
125g Smör
1 Ägg

200g ODENSE Dessertmassa med pistagesmak

Rör ihop alla torra ingredienser och blanda sedan ner mjukt smör och ägg och rör ihop till en mördeg. Kavla mördegen mellan plastfolie och bred sedan ut pistagemassan på degplattan. Rulla ihop degen som en rulltårta. Klä degen med plastfolie och låt vila i kylen i ca en halvtimme. Ta sedan ut rullen och skär i skivor som läggs på plåt och gräddas i 180grader i 8-10 minuter.

Passionsfrukts- och chokladtårta

Var tvungen att testa ett recept från Min goda sida, varifrån receptet nedan är kopierat. Passionsfruktstårta med choklad lät bara så gott, och det var det! En riktigt festlig och läcker tårta, som såg mer avancerad ut än den var att laga till. Prova!
Särskilt den receptet till den goda browniebottnen kommer användas på nytt, riktigt smaskig.

Choklad- och passionsfruktsmoussetårta

15-20 bitar
Botten
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 ägg
2 dl vetemjöl

Mörk chokladmousse
200 g mörk choklad
2 gelatinblad
2 ägg
3 dl vispgrädde

Mjölkchokladmousse
200 g mjölkchoklad
2 ägg
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Passionsfruktsmousse
1 äggula
1/2 dl socker
1 tsk vanlijsocker
125 g mascarpone
2 msk koncentrerad exotisk juice
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Gelétäcke
3 passionsfrukter
2 dl utspädd tropisk juice
3 gelatinblad

Garnering
Passionsfrukt
Hallon
Citronmeliss
Ev chokladstänger

Botten
Smält smöret i en kastrull. Blanda i socker, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ner äggen, ett i taget, och därefter mjölet. Fäst ett smort smörpapper i en bakform med löstagbar kant (26 cm). Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt bottnen svalna.

Mörk chokladmousse
Smält den mörka chokladen i ett vattenbad. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och rör ned dem i den varma chokladen så att de smälter helt. Rör ned äggen, ett i taget. Låt chokladblandningen svalna till rumstemperatur. Vispa grädden lätt, rör ut chokladen i del av grädden och vänd ner resten med stora, luftiga tag. Kläm fast overheadfilm i springformen för att förhöja kanten på formen (dela två OH-papper på mitten, tejpa ihop tre delar till en långsmal remsa och kläm fast den mellan tårtbotten och springkantsformen. OH-papper finns t.ex att köpa i bokaffärer och på Mediamarkt). Fördela moussen över den svala tårtbotten i ett jämntjockt lager. Ställ in i kylen.

Mjölkchokladmousse
Blötlägg gelatinbladen i fem minuter. Smält mjölkchokladen i ett vattenbad. Rör ner äggen, ett i taget. Smält gelatinbladen i micron (10 sek), rör ner gelatinet i chokladen. Låt svalna till rumstemperatur och vänd sedan ner den lättvispade grädden. Häll moussen på tårtan, ställ kallt igen.

Passionsfruktsmousse
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Vispa gulor, socker och vaniljsocker. Vispa ner mascarponen i äggsmeten. Värm juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ut gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Vispa ner juicen i äggsmeten. Vänd till sist ner den vispade grädden. Bred ut moussen över mjölkchokladmoussen. Ställ in i kylen igen.

Gelétäcke
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Späd den koncentrerade juicen något starkare än vad som står på förpackningen (jag brukar späda 1+3 istället för 1+4) Värm 1/2 dl av juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ur gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Häll i resten av juicen och rör om. Gröp ur passionsfrukterna i en skål och häll juicen över fruktköttet, rör om (ta ev. bort långa gula trådar). Låt gelén svalna något innan den skedas över moussen (gelén kan hällas på efter ca 20-30 min).

Låt tårtan stelna i kyl minst 4 timmar före servering. (Det går bra att göra den ett par dagar före också)





Back in business

Vilket långt blogguppehåll det blev! Julhelgen har varit fylld av, förutom julstök, även halsfluss och kräksjuka, vilket gjort att aptiten inte varit på topp. Men, nu är det januari och nya tag. Massvis av nya recept väntar på att bli testade.
Gott nytt år till er allihopa!

torsdag 16 december 2010

Ännu ett julklappstips!

Brukar bege mig till Coolstuff i Malmö när det är dags att handla julklappar. Går alltid att hitta kul prylar där. Bor man inte i Malmö, så går det lika bra att handla i deras webshop. Nu till julen har Coolstuff egna tips på julklappar som kan passa till mamma, pappa, barn, honom eller henne...
Jag har fått en för tidig julklapp i form av en chokladfontän från Coolstuff, och detta är verkligen en lyckad present! Invigde den under helgens födelsedagskalas, och det blev succé! Jag har den stora varianten från Coolstuff, som kostar 499:-. Ett bra pris för fontänen, såg att en likadan kostade 849:- i en chokladbutik i Malmö. Till kalaset smälte jag 1kg Marabou mjölkchoklad som blandades ut med lite rapsolja för att få chokladen tillräckligt "rinnig" för fontänen. Sedan doppade vi skumtomtar, bananer, ananas, maränger och physalis i fontänen, och det var som sagt en riktigt lyckad dessert!
(Bild lånad från coolstuff.se)

torsdag 9 december 2010

Klenäter

En klassiker som måste göras minst en gång varje jul...


2msk Smör

3msk Strösocker
3 Äggulor
3msk Grädde
Rivet skal från 1 apelsin
1msk Konjak
4dl Vetemjöl

 
Rör ihop smör och socker. Tillsätt äggulor, grädde, apelsinskal och konjak. Blanda ner mjölet. Plasta in degen och låt degen vila i kylskåpet i ett par timmar. Kavla ut degen tunt och sporra ut remsor. Sporra en skåra mitt i och drag ena snibben genom skåran. Koka klenäterna ljusbruna i olja eller smält koksfett (180grader). Låt svalna på bakplåtspapper. Pudra ev md florsocker vid servering.
Related Posts with Thumbnails