söndag 21 februari 2010

Crème Caramel - Brylépudding

En av mina favoritdesserter. Samma recept som till Crème Brûlée, men med karamelliserat socker i botten istället för i toppen vid tillagningen. Mums!

1½dl Socker
4½msk Vatten

5 Äggulor
4dl Vispgrädde
1,75dl Mjölk
1dl Socker
1 Vaniljstång

Börja med att hälla socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt sockret smälta och sedan blandningen koka tills den är gyllenbrun. Häll den sedan kvickt ner i den form som ska användas och rotera formen så att karamellen fastnar på sidorna också.
Häll mjölk och grädde i en kastrull. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg allt i kastrullen och koka upp. Låt svalna något. Rör under tiden samman äggulorna och sockret. Tillsätt grädden och rör ihop smeten. Fyll den karamelltäckta formen med smeten och sätt den i en långpanna. Fyll långpannan försiktigt med vatten och låt smeten stelna i ugnen, 150grader i ca 45 minuter. Känn efter försiktigt så att de har "stannat". Låt svalna. Förvara i kyl tills de ska serveras. (Går alltså bra att göra dagen innan). Stjälp försiktigt upp brylépuddingen på ett fat och servera med en liten klick grädde.

2 kommentarer:

 1. Crème caramel har inge grädde!!!!!
  Det SKA blanda hela ägg, inte bara äggulor.
  Detta är ett Fransk efterrätt som jag har lagat i över 40 år i olika restauranger. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen, då testar jag gärna ditt recept!

   Radera

Related Posts with Thumbnails