söndag 14 februari 2010

Fastlagsbullar eller semlor

Ja, nu är det i alla fall rätt tid att äta semlor. Fördelen med att göra egna är ju att de blir så färska som de bara kan vara och att man lätt kan äta mer än en...

50g Jäst
150g Smör
2tsk mortlade Kardemummakärnor
1 Ägg
5dl Mjölk
1½dl Socker
1krm Salt
Ca 14dl Mjöl

Uppvispat ägg, och ev. mandel och pärlsocker till pensling och dekoration

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och häll sedan övr mjölken. Känn efter så att blandningen är fingervarm. Häll blandningen över jästen och rör om så att jästen löses upp. Blanda ner övriga ingredienser och arbeta degen så länge du orkar (eller i 10 minuter med hjälp av maskin). Låt degen jäsa i ca 1 timme. Baka sedan ut degen till ca 30 runda bullar, som får jäsa på plåt i ca 1 timme. Pensla bullarna försiktigt med uppvispat ägg och strö ev. över pärlsocker eller flagad mandel. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.

Fyllning till ca 12 bullar:

3-4dl Grädde
2msk Socker
1tsk Vaniljsocker
200g Mandelmassa
2msk Grädde
1tsk Vaniljsocker
Florsocker

Vispa grädden, smaksatt med socker och vaniljsocker. Skär tunna lock av bullarna. Riv mandelmassan och blanda den med grädde, vaniljsocker och lite inkråm från de bullar som ska bli semlor. Fyll dem med mandelmassan och spritsad grädde. Toppa med siktat florsocker. Frossa.

2 kommentarer:

  1. Mmmm va gott de ser ut!!! Blir himla sugen... /Anna

    SvaraRadera
  2. Jättefina semlor! Jag har redan ätit semlor tre dagar den här veckan. Och då är det bara torsdag än så länge...

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails