tisdag 11 maj 2010

Smarta kycklingnyheter

Kronfågel har lanserat an ny sorts förpackning med kycklingfiléer. Förpackningen rymmer 1,9kg, och vad som är riktigt smart med den, är att den har ziplås! Lätt och snabbt att ta upp ett par filéer ur påsen och laga till utan en massa med jobb att packa om eller med att återförsluta påsen med klämmor eller knutar som man sedan inte får upp. Ska man ha gäster över på buffé, är det bara att ta upp påsen, hälla över marinad, återförsluta, och sedan låta kycklingen tina i marinad i kylen. Sedan är det bara att slänga filéerna på grillen, utan en massa kladd. Jättebra och enkel förpackningslösning, tycker jag.

söndag 9 maj 2010

Tropisk fruktsallad

En fruktsallad passar alltid bra till efterrätt. En "tropisk" variant med passionsfrukter, melon, färsk ananas och bananer är otroligt gott. En riktigt fräsch dessert!

fredag 7 maj 2010

Kladdkaksmuffins med vit choklad

Underbart goda, och lättgjorda muffins.

1½dl Strösocker
1½dl Råsocker
1½dl Vetemjöl
1½tsk Vaniljsocker
4msk Kakao
100g Smält Smör
2 Ägg
Ca 100g Vit Choklad

Smält smöret i en kastrull. Blanda övriga ingredienser, utom äggen, i en bunke. Tillsätt det smälta smöret och rör samman till en jämn massa. Rör sedan i äggen, och rör tills smeten är jämn. Klicka ut smeten i muffinsformar, fyll dem ungefär till hälften. Dela chokladen i rutor och tryck ner en ruta choklad i varje muffins. Grädda i 150grader i ca 20 minuter. Låt svalna.

onsdag 5 maj 2010

Nya tunnare Proviva - tävla och vinn!

Lite fler frukostnyheter, för nu har Skånemejerier lanserat en ny, tunnare variant av Proviva. Proviva Mango har länge varit min favorit, mycket just för att den är mer som en fruktjuice än som en fruktsoppa i konsistensen. Tydligen är det fler än jag som tyckt så, för nu kommer ytterligare 3 smaker av Proviva i tunnare varianter. De nya smakerna är Blodapelsin & Aronia, Grapefrukt & Litchi och Gul kiwi & Mangostan. Jag har provat de 2 förstnämnda och de är båda två fräscha smaker som passar bra istället för juice på frukostbordet - dessutom så mycket bättre för magen!
Nu är Skånemejerier snälla och sponsrar mig med vinster till en tävling här på bloggen. 2 personer vinner produktcheckar för att kunna prova Provivas nya smaker.
Vill du ha möjligheten att vinna produktcheckar så lämna en kommentar på detta inlägg där du berättar vad som är ett måste på ditt frukostbord.
2 vinnare dras fredagen den 14:e maj kl.21.00!
Lycka till!

Prenumerera gärna på min blogg via bloglovin, så missar du inte kommande tävlingar!
Follow Susie i köket
(Bilder lånade från proviva.se)

tisdag 4 maj 2010

En god start på dagen med Verum hälsoyoghurt

Verum har lanserat nya smaker av sin hälsofil och hälsoyoghurt. Yoghurten med smak av rabarber och vanilj blev genast en favorit för mig. Den smakar verkligen sommar, med sin friska rabarbersmak med en touch av vanilj. Den är dessutom laktosfri, och innehåller Lactobacillus rhamnosus LB21 som balanserar bakteriefloran i magen. En tallrik hälsoyoghurt på morgonen gör alltså inte bara mig, utan även magen glad=)

(Bild lånad från Verum)

söndag 2 maj 2010

Sjömansbiff

Lagade sjömansbiff i lergryta i helgen. Lite förberedelser krävs ju, medan sedan sköter sig middagen själv i grytan och man kan göra vad man vill under tiden. När man sedan kommer in igen väntar en väldoftande gryta klar att servera. Köttet blir jättemört och både det och potatisen får en väldigt god smak av portern.

4 Pers
Ca 600g högrev eller fransyska som skurits i små bitar som sedan bankats ut.
Salt
Svartpeppar
4 Gula lökar
Smör
12 Potatisar
5dl Porter
2½dl Oxbuljong
Timjan

Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten. Skala och skiva löken. Fräs den i smör i en stekpanna. Fräs sedan köttet så att det får lite färg. Skala och skiva potatisen. Varva potatis, kött och lök i grytan, som nu legat i blöt i ca en halvtimme. Krydda med salt, peppar och timjan mellan varven. Låt det översta lagret vara potatis. Häll porter och buljong över alltihop och krydda med peppar och salt. Sätt på locket och sätt sedan grytan in i ugnen, och sätt sedan ugnen på 200 grader. Grytan är klar efter ca 1½timme. Ta ev av locket de sista 10 minuter, så får potatisen lite mer färg.

Grillkryddade hamburgare

Santa Maria har lanserat 6 nya produkter i sitt grillsortiment. 2 amerikanska grillsåser/glazer: American BBQ Sauce Kentucky Whiskey och American BBQ Sauce Ginger & Sesame. 2 rubs: BBQ Rub Chipotle & Citrus och BBQ Rub Carribean Style och 2 kryddblandningar: BBQ Grinder Allround och BBQ Grinder Chili.
Min absoluta favorit bland dessa var Allround kryddblandningen, som är en kvarn med bl a havssalt, svartpeppar och chili. Tycker att det är en toppenidé att kryddorna finns i en kvarn, så att man alltid får nymalda kryddor, smaken blir så mycket bättre.
Visst är det kanske inte idealt att förvara kryddor i genomskinlig plast, men så god som denna blandningen var, så kommer den nog ändå gå åt under sommaren.
Den andra kryddkvarnen i sortimentet innehåller en lite starkare blandning med chiliflakes och vitlök. Denna var också jättegod.
Även Whiskey såsen var en hit. Kryddig och söt smak av whiskey som var god som sås, men som säkert också kan passa utmärkt som glaze. Riktigt bra produkter för sommarens grillande alltså. Hamburgarna som hamnade på grillen fick Allround krydda både i färsblandningen och ovanpå och blev väldigt goda. Kryddan funkade dessutom utmärkt som pommes friteskrydda=) Mums!


 

torsdag 29 april 2010

Helstekt fläskfilé kryddad med örter och vitlök

Fläskfilé smaksatt med goda kryddor. Praktisk att förbereda för att servera kall vid en buffé. Funkar också jättebra varm med sås till. Såsen man kan göra av stekskyn blir fantastiskt god!

500g Fläskfilé
2 Pressade vitlöksklyftor
2msk hackad Rosmarin (färsk)
2msk hackad Salvia (färsk)
½dl Olivolja
Salt
Svartpeppar
Smör

Olivolja och rosmarin att garnera med vid servering.

Blanda samman vitlök, rosmarin, salvia och olivolja. Putsa fläskfilén och gnid in den med örtblandningen. Salta och peppra. Hetta upp smör i en gjutjärnsgryta. Bryn filén på alla sidor tills den får fin färg. Häll en skvätt vatten i grytan och låt filén puttra på svag värme under lock i ca 30-40minuter. Ta upp fläskfilén och låt den svalna något. Nu kan man passa på och sila stekskyn, för att sedan vispa ner grädde och lite redning för en supergod sås! Fläskfilén skärs sedan upp och läggs i en form. Garnera med rosmarin och ringla olivolja över.

onsdag 28 april 2010

Äntligen - ugnsbakade chips! Fredagsmys med gott samvete...

Äntligen har ugnsbakade chips lanserats i Sverige. Det är OLW som nu i dagarna har presenterat nyheterna ugnsbakade chips med smak av Sourcream & Onion och av Sourcream & Sweet Chili. Jag har precis hällt upp en skål att snaska på till kvällens TV-program och jag blev positivt överraskad. Den välkända smaken av Sourcream & onion finns där, men inte den där feta ytan, utan istället väldigt mycket knaprigare chips med bara 7.5g fett per 100g. Risken finns att det nu blir chips mer än bara till fredagsmyset, och inte behöver jag ha dåligt samvete för det heller!=)

Frukost som är bra för magen

Finax har lanserat en ny müsli, Branmüsli+ med melonbitar, pumpakärnor och Gojibär. Müslin är fiberrik, men känns ändå krispig och lätt. Det är gott med de torkade melonbitarna, men som alltid, när det gäller frukt i müsli, så tycker jag att det finns för lite. Det hade gärna kunnat vara dubbelt så mycket melonbitar i för min del...
(Denna bild är lånad från finax.se)

tisdag 27 april 2010

Bakformsfynd


IKEA säljer just nu jättesöta små Cupcakesformar. Drömmar heter de och kostar 12kr för 65st. Ett riktigt fynd!
(Bild lånad från ikea.se)

Pastasallad

Ännu ett tillbehör som passar utmärkt till grillat. Eller för sig själv som en god lunch, gärna med tzatziki till.

Ca 250g Pasta (Fusili)
Salt
1Pkt Fetaost
2msk Pesto
1Pressad Vitlöksklyfta
Små plommontomater
Svartpeppar
Ruccola
Blandad sallad
Olivolja

Koka pastan al dente i rikligt med saltat vatten. Spola pastan i kallvatten så att kokningen riktigt avstannar. Häll pastan i en skål. Pressa ner vitlöksklyftorna och blanda ner peston. Rör runt. Tillsätt fetaost, halverade tomater och salladsblad och rör runt lätt. Dra några drag med pepparkvarnen oc ringla över lite olivolja. Klart!

Tzatziki

Perfekta tillbehöret i grilltider. Oavsett om man vill ha den som kall sås till kött eller bara vill ha den som en röra att doppa bröd i, så är den jättegod! Lätt att göra och lätt att äta...

1l Mild Naturell Yoghurt
½ Riven gurka
3 Pressade vitlöksklyftor
Lite Grovmalen Svartpeppar

Klipp upp 2 Melittafilter och lägg dem omlott i ett durkslag. Häll i Youghurten och låt den stå och droppa av i ett par timmar. Blanda sedan den nu väldig krämiga yoghurten med riven gurka (pressa ut så mycket vätska som möjligt innan), pressad vitlök och svartpeppar. Låt stå och dra i kylskåp i någon timme innan servering.

Ramlösa Smultron & Ramlösa Rabarber

Ramlösa har lanserat 2 nya smaker, Ramlösa Rabarber och Ramlösa Smultron. En av smakerna kommer framöver få en plats i det ordinarie Ramlösa sortimentet. På Ramlösas hemsida finns det en tävling där man via facebook väljer sin favorit och därefter ska få så många som möjligt att hålla med. 100 restaurangbesök finns i potten. Min röst går till Ramlösa rabarber som hade en riktigt frisk och fräsch smak. Rabarber är dessutom en (alltför) ovanlig smaksättning i olika produkter. Smultron var också god, men smakade lite mer artificiell, tyckte jag. Så 1-0 till Ramlösa rabarber enligt mig!

söndag 25 april 2010

Citron- och Passionsfruktscheesecake

En frisk och härlig cheesecake, som är lätt att göra och går att förbereda och frysa. Vänta i såfall med att göra garnera med gelé till den dagen då cheesecaken ska serveras.

Botten:
150g Digestivekex
50g Smör

Fyllning:
4 Gelatinblad
400g Philadelphiaost
2dl Crème Fraîche
Rivet skal från en Citron
Saft från 1 Citron
2 Ägg
1½dl Socker
1tsk Vaniljsocker

Geletäcke:
1 Gelatinblad
4msk Vatten
2msk Socker
2 Passionsfrukter

Smält smöret. Krossa kexen och blanda ihop med smöret. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform och tryck ut kexblandningen ovanpå. Låt stelna i kyl. Lägg under tiden gelatinbladen till fyllningen i blöt i vatten. Blanda samman crème fraîche, philadelphia, rivet citronskal, äggulor, vaniljsocker och socker i en bunke. Vispa äggvitorna till skum i en annan bunke. Vänd ner skummet i philadelphiasmeten. Hetta upp citronsaften och låt de urkramade gelatinbladen smälta i saften. Låt svalna något och tillsätt sedan saften till philadelphiablandingen under omrörning. Häll blandningen i formen och låt stelna i kylen. Hit går alltså att förebereda, och kakan kan få vänta i frysen i upp till 2 veckor.
Lägg sedan gelatinbladet till glasyren i blöt i kallt vatten. Hetta upp socker och vatten i en kastrull. Smält sedan gelatinbladet i sockerlösningen och tillsätt innehållet från passionsfrukterna. Låt gelén svalna något och bred sedan ut den över kakan. Låt stelna i kyl i minst en timme och garnera sedan kakan.

Köttbullar med italienska smaker

Ibland är det gott med lite extra smaksättning på köttbullarna. Denna gång blev det med lite inspiration från det italienska köket, och köttbullarna blev väldigt goda!

500g Blandfärs
2 Pressade vitlöksklyftor
1dl Riven Parmesan
Ett par matskedar hackad Salvia och hackad Rosmarin
1 Ägg
½dl Ströbröd
1tsk Lökpulver

Blanda alla ingredienser i en bunke och stek köttbullarna gyllenbruna i smör. Servera exempelvis med pasta och tomatsås.

Cloettas bröllopschoklad

Jag tycker det är lite roligt med de bröllopsprodukter som nu dykt upp ur den officiella bröllopsserien. Cloetta bidrar med bl a Tarragona i ny kostym, och chokladaskar där man lockar med typiskt svenska smaker, så som lingon och blåbär. Jag tycker att de små askarna är väldigt söta, och praktiska. Varför finns det inte fler möjligheter att köpa små chokladaskar? Hur som helst så gillade vi pralinerna. Bäst tyckte vi om lingonpralinen, och att det faktiskt fanns lite annorlunda smaker i asken. När man köper produkterna bidrar man dessutom till Kronprinsparets Bröllopsstiftelse. 
 Bilder på chokladaskarna, och på vår favorit, lingonpralinen.

lördag 17 april 2010

Madeleinekakor

Jättegoda, luftiga små kakor med fräsch citronsmak. Det är sådana som framkallar minnen i Prousts "På spaning efter den tid som flytt", och jag håller med, de är minnesvärda=)
Receptet kommer från Leila Lindholms "A piece of Cake"

12st

75g Smör
3/4dl Socker
2Ägg
Finrivet skal från 1 Citron
1tsk Vaniljsocker
1½dl Vetemjöl
1 tsk Bakpulver

Vispa samman smör, socker, vaniljsocker och citronskal. (Jag mikrar smöret i några sekunder så att det blir lätt att vispa.) Vispa ner äggen. Rör sedan ner mjöl och bakpulver och klicka ner smeten i smorda och bröade madeleineformar, eller i vanliga mandelmusselformar. Grädda i 175grader i ca 10 minuter.

torsdag 15 april 2010

Fontanas nya Grilloumiostar

Igår blev det grillat igen. Med så fint väder är det ju ett måste att utnyttja grillen. Denna gång hade vi Fontanas nya ost, Grilloumi som tillbehör. Vi tyckte att osten var väldigt god, med fin konsistens och smak. Denna köper vi garanterat igen. Fontanas Grilloumi finns i 3 varianter, Original som är en klassisk grillost gjord på ko- och getmjölk, Premium som är gjord på hälften fårmjölk och hälften getmjölk, samt Ekologisk, som är Kravmärkt och gjord på ko-, får- och getmjölk. Alla 3 varianter är smaksatta med mynta och havssalt. Grilloumi är ett perfekt grillalternativ att bjuda på gäster som endats äter vegetariskt mat. Användningsmöjligheterna är många, och jag såg att det fanns en hel del intressanta recept på Fontanas hemsida som måste provas!

(Bilder lånade från fontana.se)

måndag 12 april 2010

Persikopaj

Mumsig paj fylld med friska persikor och krämig philadelphiasmet.

1liten Burk konserverade persikor eller 3 färska
1dl Kaffegrädde
50g Smör
1dl Socker
1tsk Vaniljsocker
100g Phildelphiaost
2 Ägg

Gör en omgång pajdeg och tryck ut i en form. Skiva persikorna och lägg dem i pajskalet. Smält smör till fyllningen och blanda sedan med övriga ingredienser. Häll sedan fyllningen över persikorna och grädda i 200grader i ca 25 minuter.

söndag 11 april 2010

Crunchie från Cadbury

När någon bekant åker till England eller Irland så finns Cadbury's Crunchie bars alltid med på vår önskelista. Crunchie är mjölkchoklad fylld med krispig kola. Konsistensen av innandömet är oslagbar - mums!                       

Frukost inhandlad!

Frukosten inhandlades på Boulangeriet idag. Ett bröd med Herbes de Provence och 2 croissanter blev det. Ser inte så dumt ut, va?=)

lördag 10 april 2010

Leilas One more slice

Lika bra att redan nu förboka Leilas nya bok "One more slice". Boken släpps 7:e maj och kommer innehålla recept på bl a pizza och surdegsbröd. Leilas böcker håller alltid hög klass, har bra recept och är snyggt formgivna - ett måste i bokhyllan (och i köket)!
(Bild lånad från cdon.com)

Vintips!

Drack ett väldigt gott vin igår, La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon, nr 2882 på Systembolaget. Ett torrt och  fruktigt vitt vin som passar utmärkt på en vårbuffé med sin fräscha smak.
(Bild lånad från tasteline.se)

Rödgröd med flöde - Hallonkräm

En vansinnigt god dessert eller mellanmål. Bäst serverad med kaffegrädde...

2 Pers

250g Hallon
½dl Socker
1dl Vatten
1½msk Potatismjöl

Koka upp hallon, vatten och socker. När hallonen har kokat sönder, så tillsätt potatismjölet uppvispat i lite vatten. Låt stå kvar på plattan tills första bubblan syns. Sila bort kärnorna om du vill.

Festliga fläskfilén

Fläskfilé är perfekt att ha hemma. De flesta rätter går snabbt att tillaga och resultatet blir alltid bra. Denna gången blev det extra bra. Såsen blev supergod och tillsammans med den smörstekta svampen blev rätten helt perfekt...

3 Pers
Ca 500g Fläskfilé
Vetemjöl
Vitpeppar
Smör
1dl Vitt vin
Ca 300g Kastanjechampinjoner
Salt
1 Vitlöksklyfta
2½dl Matlagningsgrädde

Putsa fläskfilén och skär den i skivor. Banka ut skivorna och strö vitpeppar och mjöl över dem. Skiva champinjonerna och fräs dem sedan i smör i en stekpanna. Pressa över en vitlöksklyfta och krydda med salt och peppar. Lägg över dem på ett fat. Stek sedan fläskfilén. När filébitarna är brynta på båda sidor, så häll över vinet och låt det puttra en stund. Häll sedan över grädden och låt puttra i ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll över i en form och häll svampen över. Servera!

fredag 9 april 2010

Att svalka sig med i vårvärmen...

Festis har släppt 2 nya smaker nu lagom till att värmen börjar komma tillbaka. Båda smakerna är somriga: ananas/passionsfrukt & fläderblom/hallon. Fläderblom/äpple (eller Elderflower/Raspberry, som den heter) var den som föll mig absolut bäst i smaken. Frisk och god, och säkert alldeles utmärkt som drinkbas...

tisdag 6 april 2010

En kaka till kaffet...

Annas har lanserat en ny kaka, Annas Lantkakor. Riktigt spröda kakor som har en smak som påminner om en blandning av pepparkaka och kolakaka. Inte dumt alls till en kopp starkt kaffe. Det enda tråkiga är att kakorna ser lite väl "fabriksgjorda" ut.

måndag 5 april 2010

Frukostbullar med dinkel

Ett recept från Pain de Martin, men med små förändringar. I originalreceptet fanns fikon, som jag inte hade hemma. Jag tillsatte istället lite solrosfrön till degen, Väldigt goda bullar, som förbereds kvällen innan och blir perfekta frukostbullar.

600 g vatten
6g jäst
800g siktat dinkelmjöl
25 g pumpafrö
25g Solrosfrön
10g Salt

Värm vattnet till 37grader. Lös upp jästen och blanda snabbt ihop ingredienserna. Täck med en bakduk och låt jäsa över natten. Sätt ugnen på full effekt på morgonen och sätt in 2 plåtar. Tippa ut degen på ett mjölat bord och skär i bitar. pensla lite vatten på och strö ev. över mer frön. Låt jäsa i ca 45minuter på ett bakplåtspapper. Tippa sedan över bakplåtspappret på den övre plåten och släng in några isbitar på den undre. Sänk temperaturen till 250grader. Grädda i ca 25minuter. Vädra ut vattenångan ett par gånger under gräddningen.

Örtkryddad kyckling på Jamie Olivers vis

Receptet är Jamie Olivers från början, sedan har det blivit ändrat under årens lopp. Gott är det, och kycklingen blir väldigt saftig och god.

1 Kyckling
½ Citron
25g Smör
3Msk Olivolja
1 Vitlöksklyfta
Färsk Salvia
Färsk Rosmarin
Salt
Svartpeppar
Paprikapulver

Skölj ur kycklingen och lägg den i en ugnsform. Blanda ihop smör, olja, pressad vitlök och kryddor. Klappa in kryddblandningen på kycklingen. Lyft på skinnet och se till att det kommer in kryddor även där. Skär några snitt i låren och tryck slutligen in en halv citron i kycklingen och tillaga i ugn i ca 1 timme och 20 minuter. Kolla så att benen lossnar lätt från kycklingen, och att köttsaften är klar. Servera.

Päron gratinerade med mazarinsmet

Ännu en av påskens efterrätter. Päron gratinerade med mandelsmet. Inte alls dumt med lite vaniljglass till...

1 Burk konserverade päron
2 Ägg
½dl Råsocker
2 tsk Vaniljsocker
150g Riven Mandelmassa

Lägg päronen i ett ugnseldfast fat. Blanda ingredienserna till smeten och häll över päronen. Gratinera i 200grader i ca 20 minuter. Servera med glass eller vispgrädde.

Ananaspaj

En av påskens efterrätter blev en ananaspaj, som jag förstås inte kunde låta bli att karamellisera ytan på...

1 omgång av bästa pajdegen
1 burk krossad ananas (avrunnen)
2dl Crème Fraîche
1dl Socker
1tsk Vaniljsocker
1 Ägg

(Råsocker)

Gör pajdegen och tryck ut i en pajform.
Blanda övriga ingredienser till fyllningen och häll i pajskalet. Grädda i ca 25 minuter i 225 grader.
Häll lite råsocker på ytan och bränn av med en brännare. Servera!
Related Posts with Thumbnails