Ett jättebra recept från Jan Hedhs bok Bröd. Bullarna blir verkligen otroligt goda och frasiga och fick toppbetyg här hemma.
30g Jäst
500g Vatten
950g vetemjöl med hög proteinhalt (jag valde Manitoba Cream)
20g Äggula (1 Äggula)
10g Honung
25g Smör
20g Salt
Lös upp jösten i vattnet och blanda med övriga ingredienser (utom saltet) i en degbunke. Arbeta degen väl i ca 10 minuter, helst med hjälp av en köksmaskin. Tillsätt sedan saltet och arbeta degen i ytterligare 10 minuter. Lägg degen i en väl inoljad plastlåda med lock och låt vila i 60 minuter. Stöt samman degen efter halva tiden. Rulla sedan ut degen och skär av bitar om ca 60g som rullas till bullar och läggs på en smord plåt. Låt bullarna jäsa på plåten i avstängd ugn i ca 1 timme. Spraya dem med vatten med hjälp av en blomspruta så att de inte torkar. Tag ut plåten när bullarna jäst till dubbel storlek och sätt ugnen på 230grader. Sätt in plåten igen när ugnen är varm och spruta samtidigt in rikligt med vatten. Sänk temperaturen till 200grader efter 5 minuter. Lufta ugnen genom att öppna ugnsluckan efter ytterligare 10 minuter. Upprepa sedan ett par gånger under bakningen. Bullarna är klara efter ca 20 minuter. Ta då ut dem ur ugnen och spraya lätt med vatten från en blomspruta så att ytan krackelerar lite. Bullarna är sååå goda at äta varma med bara smör på, men håller sig fina till nästa dag och blev även jättegoda upptinade efter frysning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar