En underbar, luftig saffranskrans med krämig fyllning går alltid hem...
1 Stor rund krans
25g Jäst
0,5g Saffran
80g Smör
2½dl Mjölk
1 Ägg
0,75dl Socker
½tsk Salt
Ca 7dl Vetemjöl
100g Mandelmassa
25g Smör
½dl Socker
1tsk Malen Kardemumma
1 Ägg
Pärlsocker
Flagad mandel
Smält smöret och tillsätt mjölken. Känn så att blandningen är fingervarm. Smula ner jästen i en bunke och lös den i mjölkblandningen. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen väl. Låt jäsa i minst 1 timme. Rör samman smör, mandelmassa, socker och kardemumma. Kavla ut degen till en rektangulär platta. Bred på smörblandningen och rulla sedan ihop degen till en rulle som förs över till en bakplåtspapperklädd plåt och formas till en ring. Klipp jack i kransen med en sax. Lägg varje flik åt motsatt håll. Låt jäsa i ca 40 minuter. Pensla med uppvispatt ägg och strö över pärlsocker och flagad mandel. Grädda i 225grader i ca 10 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar