Det är en riktig höjdare att göra en mustig gryta om man råkar ha högrev eller grytbitar hemma. När väl alla ingredienser är brynta, så sköter grytan sig själv och den blir bara bättre efter en dag eller två. Det gäller alltså att göra en ordentlig omgång när man ska ha gäster, så att man bara kan lata sig och njuta dagen efter...
(Obs! Bilden är inte rättvis. Grytan är bra mycket godare än den ser ut på denna bild!)
Till ca 6 pers
1kg Högrev
1 Gul lök
Smör
Olja
3-4 Krossade Enbär
2tsk Timjan
1msk Tomatpuré
3 Pressade Vitlöksklyftor
Grovmalen Svartpeppar
Salt
Vitpeppar
2msk Kalvfond
3dl Vatten
3dl Grädde
Ca 15 Små steklökar
2-3hg Skogschampinjoner
Socker
Putsa köttet och skär det i tärningar, krydda med vit- och svartpeppar. Hetta upp lite olja och en klick smör i en gryta och bryn köttet tillsammans med en gul lök i klyftor i omgångar tills det fått fin färg. Häll sedan tillbaka allt i grytan. Pressa ner vitlöksklyftorna och krydda med tomatpuré, timjan och mortlade enbär. Låt allt fräsa ihop en stund och häll sedan vatten och fond i grytan. Låt allt puttra på svag värme i 1-1½ timme. Skala under tiden steklökarna och fräs dem sedan i smör i en stekpanna. Krydda med lite salt och peppar. När de börjar få färg, så häll över 1 tsk socker, så att ytan karamelliseras lite. Häll sedan över ca ½dl vatten som löken får puttra i, så att den blir riktigt mjuk. Rensa champinjonerna och skär i klyftor. Fräs dem sedan i smör tills får lite färg. Låt både lök och lök vila kvar i sina stekpannor tills grytan puttrat färdigt. Häll sedan ner lök och champinjoner i grytan. Skölj av stekpannorna med lite vatten, och tillsätt även det till grytan. Nu är grytan i princip klar. Bara att tillsätta grädden, lite soja och låta allt koka ihop, smaka av, och sedan bara njuta av alltihop med ris, potatisgratäng eller något annat mumsigt tilbehör.
Jag älskar sådana här grytor, och speciellt om det är grädde i dem! :-)
SvaraRadera