lördag 9 januari 2010

Världens godaste kardemummakrans...

En underbart saftig och god krans...

2 Stora kransar

50g Jäst
150g Smör
5dl Mjölk
2tsk mortlade kardemummakärnor
1½dl Socker
1tsk Salt
1 Ägg
Ca 14dl Vetemjöl

Fyllning:
100g Smör (rumsvarmt)
200g Mandelmassa (riven)
½dl Råsocker
1-2msk mortlade kardemummakärnor

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och blanda med mjölken. Känn efter så att blandningen är fingervarm och häll den sedan över jästen, som löses upp. Blanda ner övriga ingredienser och arbeta samman till en ganska lös deg. Låt jäsa i minst 1 timme. Gör under tiden fyllningen. Rör samman smör, mandelmassa, socker och kardemumma till en kräm. Häll sedan ut degen på bakbordet och dela i två delar. Kavla ut varje del till en kvadratiskt platta. Bred på hälften av fyllningen och rulla ihop degen till en rulle. För över den till en plåt och forma en ring. Klipp flikar i ringen med en sax och lägg varje flik åt motsatt håll. Låt jäsa i ca 45 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda båda plåtarna (1 krans på varje plåt) i 200grader varmluft i ca 15 minuter. (Grädda varje plåt för sig i 225grader om ugnen saknar varmluftsfunktion)

4 kommentarer:

  1. Gud så gott, får inte riktigt ihop det hur man får det till fina kransar!?
    //Ia

    SvaraRadera
  2. Hej Ia!
    Det är enkelt att göra, men svårt att förklara, ska ta foton nästa gång jag gör en krans!

    SvaraRadera
  3. den var god!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails