fredag 2 april 2010

Boulangerie i Malmö

Missa inte att besöka Boulangeriet på Östra Rönneholmsvägen om du är i Malmö. Helt fantastiska bröd, baguetter och croissanter finns att köpa alla dagar utom måndag. För en stund tror man att man verkligen hamnat i Frankrike, se bara på den fina skylten utanför...
(Bild lånad från Boulangerie Malmös Facebook)

Malteserskladdkaka med Grand Marniergrädde

Ännu ett recept som går snabbt och enkelt att svänga ihop och som bara blir så gott!

3dl Socker
1½dl Vetemjöl
4msk Kakao
1tsk Vaniljsocker
100g Smör
2 Ägg
1 näve Maltesers, krossade

1½dl Vispgrädde
Gul karamellfärg
Grand Marnier efter smak

Smält smöret. Rör samman socker, mjöl, kakao och vaniljsocker. Rör ner smöret och äggen och tillsätt till sist krossade Maltesers. Häll i en smord form och grädda i 150grader i ca 25minuter. Tag ut och låt svalna. Vispa grädde och blanda med karamellfärg och Grand Marnier och bred ut över kakan som i detta fallet sedan garnerades med Ananassalvia.

Påskefterätt - Fläderblomspannacotta

En fräsch och frisk påskefterrätt, som ändå har pannacottans goda gräddighet. Enklare kan det dessutom inte bli, det kan bara inte gå fel!

4 Pers

5dl Grädde
1dl Gelésocker Multi
0.75dl Flädersaft

Blanda allt i en kastrull och låt blandningen koka upp. Tag av från plattan och låt blandningen svalna något innan den hälls upp i portionsformar och får stelna i kyl i ca 1 timme.

torsdag 1 april 2010

Vitamino

Nu har Friggs lanserat  funktionella vitamindrycker med samlingsnamnet Vitamino. Drycken finns i varianterna Vital, Beauty och Guard. Alla 3 varianterna har friska sommarsmaker och olika funktioner, som avslöjas av namnet. Nu på morgonen, laddar jag upp med en Guard och hoppas att den verkligen hjälper kroppens immunförsvar, så att det blir en frisk Påskhelg...


(Bild lånad av Friggs.se)

måndag 22 mars 2010

Knäckig päronpaj med mandelfyllning

Testade mig fram till ett nytt pajrecept i helgen. Blev en riktig hit. Det knapriga sockertäcket blev pricken över i:et...

1 Burk Konserverade Päron
1 Omgång av bästa pajdegen
2 Ägg
2dl Grädde
150g Riven Mandelmassa
½dl Råsocker Strö
2tsk Vaniljsocker Fairtrade
Ca ½dl Råsocker Strö till karamelltäcket

Gör en omgång av pajdegen och tryck ut den i en pajform. Skiva päronen och lägg dem i pajskalet. Vispa samman ägg, grädde, mandelmassa, socker och vaniljsocker. Häll blandningen över päronen. Grädda i 175grader i ca 25 minuter. Innanmätet av pajen ska fortfarande vara lite löst. Ta ut pajen och låt den svalna något. Häll över ett lager råsocker och bränn av det med en gasolbrännare, eller sätt in pajen i 250grader övervärme väldigt snabbt, så att sockret bara hinner smälta. Servera med vaniljsås.

Fäbodknäcke surdegsbröd

Leksandsbröd har lanserat ett nytt surdegsknäckebröd. Jag gillade verkligen att knäckebrödet var supertunt och knaprigt med en god, mustig smak. Perfekt med en skiva vällagrad ost.

Expresswienerbröd

Supergoda, supersnabba "wienerbröd"!

4 St

4 Kvadratiska bitar Smördeg
4 Bitar Mandelmassa
4tsk Hallonsylt
1 Uppvispat Ägg
Pärlsocker

Lägg en bit mandelmassa på varje smördegsbit. Vik in alla hörn mot mitten och tryck till. Lägg en klick sylt i varje mitt. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 200grader i ca 10 minuter.

söndag 21 mars 2010

Löfbergs lila Crescendo

Löfbergs lila har släppt ett nytt kaffe med namnet Crescendo. Ett fylligt, smakrikt kaffe med lite extra styrka. Perfekt om man vill ha mjölk i kaffet, men ändå vill ha kvar så mycket som möjligt av den goda kaffesmaken. 
Passar utmärkt efter maten med en söt kaka till...

Clubsandwich

En macka som är som en hel middag. Denna gång med världens godaste aioli som sås. Mums!

2 Pers

4 Skivor franskbröd
1 Pkt Bacon
2 Kycklingfiléer
Aioli
Smör
Salt
Peppar
Paprika
Chilipulver
Ärtskott
Sallad
Tomat

Börja med att göra aiolin. Skär ner filéerna i mindre bitar. Krydda dem med salt, peppar, paprika och chilipulver. Stek dem i smör i en stekpanna. Stek även baconet knaprigt. Avsluta med att steka brödskivorna snabbt i smör.
Grunda varje brödskiva med lite aioli. Lägg på några salladsblad. Täck med kycklingbitar och bacon. Toppa med mer sallad, ärtskott och tomat och ringla över mer aioli. Toppa med en extra brödskiva. Servera!

lördag 20 mars 2010

Macarons fyllda med smörkräm smaksatt med vanilj och hackad mjölkchoklad

Inte var det kanske det enklaste recept jag provat, men kakorna blev supergoda (om än inte så vackra). Jag använde Hellosugars eminenta steg-för-steg guide när jag gjorde kakorna och fyllde dem med en smörkräm bestående av 200g Smör, 3 dl Dansukker Råsocker Flor, 2tsk Dansukker Vaniljsocker Faitrade, 1 Äggula och 100g hackad mjölkchoklad. De fina produkterna från Dansukker fick jag hem häromdagen. Att använda råsocker flor istället för vanligt florsocker gjorde verkligen det där lilla extra för smörkrämen, riktigt god blev den!



Dansukkers Faitrade märkta sortiment består även av Cane Syrup, Rörsocker och Ekologiskt rörsocker. Fina produkter, som man dessutom använder med gott samvete.
(Bild lånad av Dansukker.com)

Tjohoo! Över 10 000 besökare!





Över 10 000 besökare till bloggen sedan den startade i september. Det firar vi med en bit spettkaka=)

Kalvfilé inspirerad av saltimbocca alla romana

En riktigt läcker helgrätt, inspirerad av den italienska rätten saltimbocca alla romana. Den hade varit mer autentisk om jag hade skippat grädden i såsen, men det blir ju så gott!

4 Pers

4 bitar kalvfilé
4 bitar Parmaskinka
8 Salviablad
2 dl Vitt vin
Salt
Peppar
Olivolja
Smör

Banka ut kalvfiléerna lätt. Lägg ett salviablad på varje sida av filén och vira parmaskinka runt den. Krydda med salt och peppar. Hetta upp olja och smör i en stekpanna och stek filéerna ett par minuter på varje sida. Häll över vinet och låt puttra i 5-10 minuter. Häll sedan över grädden och låt allt koka ihop i ytterligare 5 minuter. Servera med stekt potatis och en god sallad.

onsdag 17 mars 2010

Grattis till vinnarna!

Grattis till Remsan och Christian som har vunnit presentkort på den goda Allerumsosten.
Maila mig era adresser innan den 23/3, så är vinsten snart på väg!

måndag 15 mars 2010

Glöm inte att tävla!

Glöm inte att tävla om Skånemejeriers goda extralagrade Prästost!

Thai-inspirerad kycklinggryta

En otroligt god kycklinggryta med lite hetta. Går snabbt att svänga ihop medans riset kokar.

2 Pers

2 Kycklingfiléer, strimlade
Olja
2 Hackade Vitlöksklyftor
1 Hackad Röd Paprika
1-2msk Röd Curry Pasta (Mängd efter den hetta som önskas)
Ca 1Hg Sockerärtor
1 Burk Kokosmjölk

Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs vitlök, currypasta, paprika och kyckling. Stek tills kycklingen är genomstekt. Häll över kokosmjölken och tillsätt sockerärtorna. Låt puttra i ca 5 minuter. Klart!

söndag 14 mars 2010

Ananassylt

Första receptet testat ur Jan Hedhs bok Sylt och Marmelad. Det blev en ananassylt, som var fantastiskt god. Riktigt mycket smak av fräsch, syrlig ananas. Sylten gjorde sig verkligen utmärkt både som pålägg, och kanske allra bäst som tillbehör till pannkakor...

Ca 2kg färsk Ananas
(Ca 1kg skalad vikt)
350g Vatten
800g Socker
Saften från 2 Lime

Skala ananasen och skär i fina tärningar. Koka vatten och socker i en gryta. Skumma då och då med en sked så att sylten blir klar. Koka till 112-114grader. Tillsätt ananastärningarna och limesaften. Koka i ca 10 minuter, tills ananasen är mjuk. Koka till 107grader, eller gör ett syltprov. Häll upp på väl rengjorda burkar, förslut dem sedan direkt och ställ dem upp och ner. Förvara i kyl.

Tävlingosten testad!

Nu har vi njutit av Allerums Prästost lagrad i 18månader till frukost. En fin ost, vällagrad och god. Passa på och tävla, så att du också kan få prova den, eller köp i en butik nära dig. Den kommer passa utmärkt vid påskbuffén. Kan även tänka mig den riven i en paj, mums!

onsdag 10 mars 2010

Tävling om goda ostar!

Nu, lagom till påskbordet har Skånemejerier lanserat en ny vällagrad ost,
Jag tycker själv att smaken av en riktigt god vällagrad ost är svårslagen.
På Skånemejeriers hemsida finns följande att läsa om osten:
"– Vällagrad, generös och komplex, med en kraftfull smak, recenserar den svenska nationalgourmeten Carl Jan Granqvist, som deltar i lanseringen av den nya Allerumosten."





Nu har du också möjlighet att prova Allerum Prästost 18 månader (genom att få en presentcheck hemskickad)
Det enda du behöver göra är att skriva en kommentar där du berättar vilken som är din favoriträtt där ost ingår.
Jag drar 2 vinnare om en vecka, onsdagen den 17/3 kl.20.00!
Lycka till!

måndag 8 mars 2010

Tjohoo - favoritläsken i större flaska

Läste precis att min favoritläsk ska börja säljas i större flaska. Äntligen Dr Pepper i 150cl flaska och därmed ökad konsumtion här hemma...

Den snabba desserten - persikoflarn

En sista minuten dessert, som snabbt fixas fram till oväntade gäster. Riktigt frasig och god dessutom!

4 Pers

4 Smördegsplattor
4 skivor Mandelmassa
4 Persikohalvor
1 Uppvispat Ägg
Råsocker
Florsocker

Lägg smördegsplattorna på en plåt. Lägg en skiva mandelmassa på varje platta och toppa med en persikohalva i skivor. Pensla med uppvispat ägg och strö råsocker över. Grädda i 200grader i ca 10-12 minuter. Låt svalna något. Pudra sedan med florsocker och servera med vaniljsås.

söndag 7 mars 2010

Världens godaste aioli

Världens godaste aioli gjordes igår efter recept härifrån. Den blev precis som en bra aioli ska vara - fluffig majonnäs med smak av vitlök och lite hetta från chili. Perfekt till en god hamburgare!


2 Äggulor
2tsk Dijonsenap
1-2 Vitlöksklyftor, rivna
1tsk Sambal oelek
1tsk Louisiana Hot Sauce
saft från 0,5 citron (eller efter smak)
1,5dl Varmpressad rapsolja
0,5dl Olivolja

Blanda äggulorna med senap, cironsaft, samba, vitlök och Louisiana-sås. Vispa sedan i oljan, droppvis, eller i en mycket tunnstril. Vispa ordenligt - klart!!

lördag 6 mars 2010

Berlinermunkar

Jag har ju gjort falska sådana här tidigare, men nu blir det äkta vara - mums!=)

Deg 1:
1,75dl mjölk
25g jäst
4dl Vetemjöl
Deg 2:
4dl Vetemjöl
8st Äggulor
0,75dl Socker
1tsk Vaniljsocker
1 tsk salt
2tsk Mortlade Kardemummakärnor
150g Smör

1pkt Kokosfett till fritering

Äppelmos eller Hallonsylt
1dl Socker
3tsk Kanel

Blanda ingredienserna till deg 1 och arbeta degen till den är smidig. Låt den jäsa i ca 30 minuter.
Tillsätt sedan alla ingredienserna till deg 2 till deg 1 och arbeta åter igen degen tills den blir elastisk och smidig. Låt degen jäsa till dubbel storlek under plastfilm i 1 timme.
Dela degen i bitar som rullas till runda bullar. Lägg bullarna på ett bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 45 minuter.
Fritera sedan munkarna i 180 gradigt smält kokosfett i ca 2 minuter på varje sida. Blanda ihop socker och kanel i en djup tallrik. Doppa sedan munkarna i socker- och kanelblandningen. Tryck hål i sidan av varje munk och fyll dem med äppelmos eller hallonsylt med hjälp av sprits. Njut dem ljumma med en kopp kaffe.

torsdag 4 mars 2010

Stinas kyckling

Stinas kyckling är "färdigmat" som jag nästan glömt bort. Jag minns när den kom, för en massa (25) år sedan, och jag tyckte det var ren lyx att äta "hemlagad" grillad kyckling....:) Sedan har jag liksom glömt bort den. Tills nu. När tiden var knapp till att fixa med någon avancerad mat fick en låda Stinas åka in i ugnen 1 timme, medans jag var iväg på några ärenden. Kycklingen, serverad med ris & quinoa blev en riktigt god middag mitt i all stress, utan någon ansträngning över huvud taget. Den kommer hamna i varukorgen fler gånger...
(Bild lånad från kronfagel.se)

söndag 28 februari 2010

Grattis till vinnarna!

Lottning är gjord!
Grattis till Mian, Ensmakavkarin och KarinW som har vunnit fina "prova på kit" på Druvans nya risblandningar! Maila mig era adresser, så ska priserna snart vara på väg till er! Tack för alla fina mattips och tack till Druvan för sponsring av tävlingen!

1½ timme kvar av tävlingen!

Nu är det bara 1 ½ timme kvar tills vinnarna dras...än är chansen stor att vinna=)

Bästa bokreaköpet!!



Kommer bli en del syltrecept på bloggen framöver...
(Bild lånad från janhedh.com)

Söndagsmiddag - Skånsk kalops

En maträtt som i princip sköter sig själv och blir så himla god. Såsen blir helt enkelt sagolik!

5 port

Ca 900g Högrev, putsad och skuren i grytbitar
2 Morötter
2 Gula lökar
2 Lagerblad
Smör
Vitpeppar
Svartpeppar
1 Buljongtärning
2-3dl Vatten
3dl Grädde
1½msk Mjöl
Soja

Skala morötterna och skär dem i bitar. Skala löken och skör varje lök i 4 bitar. Smält smöret i en gryta och lägg i morötter och lök. Tillsätt sedan köttet i omgångar, och se till att det blir lätt brynt. Smula över buljongtärningen och lägg i kryddor, vatten och lagerblad. Låt puttra på svag värme i ca 1 timme. Tag sedan upp köttet ur grytan. Vispa ner mjölet och sedan grädden. Tillsätt en skvätt soja. Låt såsen koka upp. Smaka av, krydda eventuellt mer. Lägg sedan tillbaka köttet och låt allt puttra ihop i ca 1 kvart. servera med kokt potatis och grönsaker.

lördag 27 februari 2010

Ni glömmer väl inte att tävla?

Gott från Cloetta - på flera sätt!

Nu när Cloetta släppt sina nya chokladkakor Good, så kan man ju äta choklad med gott samvete. I alla fall med tanke på att chokladkakorna är certifierade av Rättvisemärkt, som arbetar med att förbättra arbetsvillkoren för odlarna. Så nu kan jag alltså säga att jag gör en god gärning när jag lägger mig på soffan och mumsar choklad! Lysande, Cloetta!=)
Chokladkakorna finns i smakerna Mjölkchoklad, Cashew & Tranbär, Mintcrisp och Hasselnöt.
Jag är ju svag för mjölkchoklad, så chokladkakan med ren mjölkchoklad blev min favorit!
(Bild lånad från Cloetta.se)

torsdag 25 februari 2010

Nya risblandningar från Druvan - Tävling!!!

Nu har jag fått möjlighet att prova Druvans nya risblandningar, som finns i 3 variationer: Ris & Bulgur, Ris & Korn och Ris & Quinoa. Blandningarna är lika lätta att laga till som vanligt ris, men de olika varianterna gör att vardagsmaten blir uppiffad, på ett enkelt sätt! Jag hämtade ut mitt paket idag, och har ännu inte hunnit prova någon av blandingarna, men ser verkligen fram emot att testa dem så snart som möjligt.

Vill du också prova risnyheterna från Druvan?
Skriv en kommentar och berätta vilken maträtt som du tycker ris passar extra bra till.
På söndagkväll (28/2 kl.18.00) drar jag 3 vinnare som får hem fina provkit från Druvan!
Lycka till!!

Information från Druvan:
Bulgur gör riset saftigare. Ris & Quinoa är en färgsprakande blandning, medan Ris & Korn är en matigare variant. Alla tre är lika enkla att tillaga som ris, ca 20 minuter och goda till det mesta - kött, fisk eller kyckling. Priset i butik är från 27 kr. Läs mer om risblandningarna och Druvans övriga produkter på www.druvan.com.

(Bilder lånade från druvan.com)

måndag 22 februari 2010

Äppelbullar - falska berlinermunkar

Luftiga, goda bullar, som påminner väldigt mycket om äppelmunkar. Fast de är inte alls lika flottiga, förstås.:)

Ca 40 Bullar


50g Jäst
150g Smör
5dl Mjölk
2tsk Mortlade Kardemummakärnor
1½dl Socker
1 Ägg
Ca 14dl Vetemjöl
1tsk Salt

Fyllning:

2dl Äppelmos
1msk Kanel

Pensling:
25g Smält smör
1dl Strösocker
2tsk Kanel


Smält smöret. Häll mjölken över. Känn efter så att blandningen är "fingervarm". Smula jästen i en bunke och häll sedan smör/mjölkblandningen över.Tillsätt övriga ingredienser och knåda väl till en smidig deg. Låt jäsa i 1-1½timme. Rör under tiden samman ingredienserna till fyllningen. Kavla ut degen till en platta. Skär plattan i kvadratiska bitar, ca 7x7cm. Lägg en klick äppelmos på varje kvadrat och pudra kanel över. Nyp ihop varje kvadrat till en bulle och lägg i bullform. Låt jäsa i ca 30 minuter. Grädda i 225 grader varmluft i ca 8-9-minuter. Pensla bullarna med smält smör och doppa dem i en blandning av kanel och strösocker.

söndag 21 februari 2010

Ramlösa Blodgrape & Apelsin

Ibland vill man ha en riktigt uppfriskande dryck. Valet föll idag på nya Ramlösa Blodgrape & Citrus. Frisk och god, med en inte alltför påträngande citrussmak. Trevligt med lite omväxling på mineralvatten fronten.

Texmexknyten på 20 minuter

Jag har som sagt fått möjligheten att prova Santa Marias Texmexnyheter. Denna gången var det "Chili con Carne Spice Mix" och "Hot Habanero & Passion Salsa" som testades som fyllning i smördegsknyten. Chili con Carne kryddmixen påminde väldigt mycket om Tacokrydda i smaken, men var lite mustigare i kryddningen. Hot Habanero & Passion salsan var, som utlovat riktigt het, och gav smördegsknytena lite extra tryck. En väldigt snabb och god söndagslunch.

Till 4 Pers
8 Smördegsplattor
Ca 400g Köttfärs
1msk Smör
1 Påse Chili con Carne Spice Mix
3-4msk Hot Habanero & Passion Salsa
½dl Vatten
1 Uppvispat ägg
Riven ost

Fräs köttfärsen i smör i en stekpanna. Häll över kryddmixen, vattnet och salsan och låt allt puttra samman ett par minuter. Lägg ett par msk köttfärs på varje smördegsplatta och vik sedan ihop dem. Tryck ihop kanterna med en gaffel, så att inte fyllningen rinner ut. Pensla smördegsknytena med ägg och strö över rikligt med riven ost. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter. Servera med en god sallad, salsa och vitlökssås.

Crème Caramel - Brylépudding

En av mina favoritdesserter. Samma recept som till Crème Brûlée, men med karamelliserat socker i botten istället för i toppen vid tillagningen. Mums!

1½dl Socker
4½msk Vatten

5 Äggulor
4dl Vispgrädde
1,75dl Mjölk
1dl Socker
1 Vaniljstång

Börja med att hälla socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt sockret smälta och sedan blandningen koka tills den är gyllenbrun. Häll den sedan kvickt ner i den form som ska användas och rotera formen så att karamellen fastnar på sidorna också.
Häll mjölk och grädde i en kastrull. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg allt i kastrullen och koka upp. Låt svalna något. Rör under tiden samman äggulorna och sockret. Tillsätt grädden och rör ihop smeten. Fyll den karamelltäckta formen med smeten och sätt den i en långpanna. Fyll långpannan försiktigt med vatten och låt smeten stelna i ugnen, 150grader i ca 45 minuter. Känn efter försiktigt så att de har "stannat". Låt svalna. Förvara i kyl tills de ska serveras. (Går alltså bra att göra dagen innan). Stjälp försiktigt upp brylépuddingen på ett fat och servera med en liten klick grädde.

lördag 20 februari 2010

En klassiker - kanelbullar!

Kanelbullar går alltid hem, oavsett i vilken form man gör dem. Ikväll blev det den vanligaste - kanelsnäckor. Finns det något godare till ett glas iskall mjölk?

Ca 35 Bullar
50g Jäst
125g Smör
5dl Mjölk
2tsk Mortlade Kardemummakärnor
1½dl Socker
1 Ägg
Ca 14dl Vetemjöl
1tsk Salt

Fyllning:
75g Smör
1½dl Socker
2-3msk Kanel

1 Uppvispat ägg
Pärlsocker

Smält smöret. Häll mjölken över. Känn efter så att blandningen är "fingervarm". Smula jästen i en bunke och häll sedan smör/mjölkblandningen över.Tillsätt övriga ingredienser och knåda väl till en smidig deg. Låt jäsa i 1-1½timme. Rör under tiden samman ingredienserna till fyllningen. Kavla ut degen till en tunn platta. Bred på fyllningen och rulla sedan ihop till en rulle. Skär rullen i bitar, som läggs med snittsidan uppåt på en plåt. Låt jäsa i ca 45 minuter. Pensla försiktigt med ägg och dekorera med pärlsocker. Grädda i 225grader varmluft i ca 7-8 minuter. Ät varma, eller låt svalna på galler.

söndag 14 februari 2010

Fastlagsbullar eller semlor

Ja, nu är det i alla fall rätt tid att äta semlor. Fördelen med att göra egna är ju att de blir så färska som de bara kan vara och att man lätt kan äta mer än en...

50g Jäst
150g Smör
2tsk mortlade Kardemummakärnor
1 Ägg
5dl Mjölk
1½dl Socker
1krm Salt
Ca 14dl Mjöl

Uppvispat ägg, och ev. mandel och pärlsocker till pensling och dekoration

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och häll sedan övr mjölken. Känn efter så att blandningen är fingervarm. Häll blandningen över jästen och rör om så att jästen löses upp. Blanda ner övriga ingredienser och arbeta degen så länge du orkar (eller i 10 minuter med hjälp av maskin). Låt degen jäsa i ca 1 timme. Baka sedan ut degen till ca 30 runda bullar, som får jäsa på plåt i ca 1 timme. Pensla bullarna försiktigt med uppvispat ägg och strö ev. över pärlsocker eller flagad mandel. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.

Fyllning till ca 12 bullar:

3-4dl Grädde
2msk Socker
1tsk Vaniljsocker
200g Mandelmassa
2msk Grädde
1tsk Vaniljsocker
Florsocker

Vispa grädden, smaksatt med socker och vaniljsocker. Skär tunna lock av bullarna. Riv mandelmassan och blanda den med grädde, vaniljsocker och lite inkråm från de bullar som ska bli semlor. Fyll dem med mandelmassan och spritsad grädde. Toppa med siktat florsocker. Frossa.

fredag 12 februari 2010

Choklad från Lindt...

Piffade upp fredagsfikan med en liten chokladprovning. Lindts Blåbär, Havssalt, Mousse au chocolat hasselnöt och Creation pure chocolate. Blåbärschokladen innehöll, förutom små bitar av blåbär även små bitar mandel, vilket förutom att ge god smak också gav chokladen en god, knaprig konsistens. Den mörka chokladen med havssalt blev snabbt flera av mina kollegors favorit - premiumchoklad med flingor av havssalt, och jag håller med, den var mycket god. Mina favoriter var dock Creation Pure chocolat, som är en mörk choklad fylld med krämig chokladtryffel och Mousse au chocolat, som är chokladmousse med hasselnötssmak omsluten av fin mjölkchoklad. Såååå gott! (Märks det att jag är en riktig gottegris?) Särskilt mousse au chocolat är så god att den allt som oftast brukar hamna i inköpskorgen...
Nu närmar sig ju också Alla hjärtans dag med stormsteg. Vad passar då bättre än att ge bort ett sådan här hjärta från Lindt, fyllt med Lindorpraliner. (Hrm, bara ett tips...)


(Bilder lånade från Lindt.com)

torsdag 11 februari 2010

Afrikanska biffar

Jag hämtade ut ett paket från Santa Maria med deras nya afrikanska kryddor "A more spicy Africa" idag. Eftersom ett paket köttfärs också landade i shoppingkorgen, så blev det så att en av kryddblandningarna fick bli ingrediens i en omgång uppiffade pannbiffar ikväll. Det var kryddan Piri Piri som jag använde. Den gav en behaglig hetta till biffarna, och samtidigt lite ört- och citronsmak. Inte alls dumt, och en trevlig omväxling till de vanliga "svenska pannbiffarna".

500g Blandfärs
1 Ägg
1tsk Salt
1tsk Vitpeppar
½tsk Lökpulver
2tsk Piri Piri krydda
½dl Ströbröd

Blanda alla ingredienser och forma till biffar. Stek i smör på medelvärme i stekpanna. Servera som hamburgare, eller till sås och potatis.
(Bild lånad från santamaria.se)

lördag 6 februari 2010

Tacopaj med texmexnyheter

En "allt i ett" paj, som blev en riktigt god lördagsmiddag med sallad till. Santa Maria har varit snälla och skickat hem prover på sitt nya texmexsortiment till mig, och den nya salsan "sweet red chili salsa" fick testas i pajen. En smakrik, lite fruktig salsa. Riktigt, riktigt gott!



Pajdeg:
4dl Vetemjöl
100g Smör
1tsk Salt
2tsk Bakpulver
2msk Vatten


Fyllning:
500g Köttfärs
1 påse Tacokrydda
1 Hackad Gul lök
1 Hackad Gul paprika
Smör


Topping:
2dl Crème Fraîche
2dl Riven ost
3 Pressade vitlöksklyftor
1 Burk Santa Maria Sweet Red Chili Salsa

Rör samman ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i en form med avtagbar botten. Nagga bottnen och förgrädda den i 225 grader i ca 10 minuter. Fräs hackad lök, hackad paprika och köttfärsen i smör i en stekpanna. Häll sedan över tacokryddan och vattnet och låt allt fräsa samman tills vattnet kokt in. Häll färsblandningen i pajskalet. Bred salsan ovanpå och avsluta med toppingen. Grädda i 225 grader i ca 15 minuter. Servera med en god sallad och ev lite extra vitlökssås.
(Bild lånad från santamaria.se)

Mammas bondkakor

Den kolaknäckiga smaken hos bondkakor är bara så himla god, och mammas variant är förstås bäst!:)

6dl Mjöl
2dl Socker
200g Smör
1½tsk Bikarbonat
1msk Ljus sirap
3/4dl Hackad mandel

Rör smör och spcker mjukt. Arbeta snabbt in resten av ingredienserna och forma degen till 2 rullar, som viras in i plastfolie och får vila i kylen i ca 1 timme. Skiva sedan rullarna och lägg kakorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 225grader i ca 5 minuter.

Helgfika - Godaste danska wienerbröden i stan


En helgtradition är att vi köper bullar, bröd och ibland en kaka från Conditori Tessina i Malmö. Den där kakan blir allt som oftast ett danskt wienerbröd med hallonsylt. Wienerbröd tycker jag är alldeles för jobbigt att baka själv. Dessutom är jag säker på att det inte finns godare wienerbröd än Tessinas...


Äkta vaniljyoghurt med citrussmak



Skånemejerier har piggat upp hela familjen vid frukostbordet. Häromdagen kom nämligen en kylväska med prover på Skånemejeriers lyxyoghurtar med äkta vanilj hem till oss. Yoghurtar med låg fetthalt och konstiga bismaker är något som inte alls faller mig i smaken. Jag vill att yoghurt ska vara krämig och smakrik och då är dessa yoghurtar mitt i prick. I morse blev det yoghurt med smak av citrus. Riktigt frisk och god. Gemensamt för alla sorterna är förstås också den goda, milda vaniljsmaken. Full pott i betyg, tycker vi!
(Bild lånad från Skanemejerier.se)

måndag 1 februari 2010

Kräftröra på Vilmas knäckebröd

Gjorde en kräftröra i helgen, som åts med Vilmas nya knäckesticks med smak av Chili & Sesam. Sååå gott! Perfekta förrätten eller drinktilltugget. Tyvärr hann jag inte med att ta en egen bild, allt var liksom slut innan kameran kom fram...
(Bild lånad från Vilmas.se)
Kräftröra

500g Kräftstjärtar i lake
2dl Créme Fraîche
2msk Majonnäs
1tsk Harrissa
2msk Hackad Dill
1 Hackad Röd lök
Salt
Peppar

Låt kräftstjärtarna rinna av ordentligt. Torka dem lite extra med hushållspapper. Hacka dem grovt och blanda med övriga ingredienser. Låt röran stå och dra i kylskåp i någon timme innan servering.
Related Posts with Thumbnails