Jättegoda, saftiga bullar, fyllda med lagrad ost blev god kvällsmat för oss ikväll. Bullarna passar utmärkt som kuvertbröd. Man behöver egentligen inte äta bullarna med smör och pålägg, eftersom ostfyllningen gör dem saftiga och smakrika nog att ätas som de är. Receptet har jag fått från Skånemejerier, som också bjöd på den goda osten, Allerum Julprästost. Prästosten är lagrad i 12 månader och är mycket smakrik. Kommer passa bra på julbordet!
4dl Rumstempererat vatten
1dl Olivolja
50g Jäst
11dl Vetemjöl Special (Jag hade inte vetemjöl special hemma, utan blandade vanligt vetemjöl och Manitoba Cream)
2tsk Salt
1msk Sirap
2dl Riven ost
(Kryddor efter smak, t ex kummin eller saffran)
Blanda alla ingredienser utom salt och ost och knåda ordentligt i ca 10 minuter. Tillsätt saltet och fortsätt knåda i 5 minuter. Låt degen jäsa till dubbel storlek, i ca 1 timme. Tag upp degen på bakbordet och knåda snabbt i den rivna osten. Baka ut till ca 20 bullar. Klipp ett kryss i dem om de ska se ut som rosenbullar. Låt jäsa i en halvtimme. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 230grader i ca 10 minuter. Jag sprutade in lite vatten i ugnen, så att ytan blev lite extra knaprig.
lördag 21 november 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar