söndag 1 november 2009

Prins Henriks födelsedagstårta

Receptet från denna tårta kommer från danske prins Henriks kokbok, "Ikke altid gåselever". Den är lite småjobbig att göra, men när det är födelsedag här hemma så får man ju ställa upp:). Dessutom är den ju väldigt god!
Karamelliserade mandlar:

200g Mandel
150g Socker

Bottnar:
3 Äggvitor
1msk Socker
130g Socker
60g Florsocker
60g Mandelmjöl
3msk Mjölk
30g Florsocker

Smörkräm:
250g Socker
1dl Vatten
8 Äggulor
250g Smör
1litet glas Grand Marnier

Skålla, skala och hacka mandeln. Rosta dem gyllene i en het panna. Häll på sockret och låt mandeln karamelliseras. Låt svalna.

Vispa äggvitorna till bottnarna nästan styva. Tillsätt 1 msk socker och fortsätt vispa tills äggvitorna är helt styva. Blanda socker, florsocker, mald mandel och mjölk i en skål. Vänd ner lite av de vispade vitorna och tillsätt sedan resten av vitorna. Gör det försiktigt. Bred ut smeten till 2 el. 3 runda bottnar på smörat bakplåtspapper. Grädda i 150grader i ca 1 timme och 20 minuter. Låt svalna.

Koka socker och vatten till en lag till smörkrämen. Gör sockerprov för att kolla när sockerlagen är klar. Jag brukar doppa ner en tesked i sockerlösningen och sedan doppa ner den i kallt vatten. Kan man få forma en kula av sockerlösningen så är den klar. Det gäller att passa noga. På ett ögonblick kan det brännas.
Vispa äggulorna, tillsätt sockerlösningen i en tunn stråle under fortsatt vispning. Vispa tills krämen är kall. Hacka smöret och vispa ner även det. Vänd ner 1/4 av de karamelliserade mandlarna och Grand Marnier.

Varva bottnar och kräm. Täck det översta lagret med kräm och strö över de karamelliserade mandlarna. Garnera med choklad eller marsipan.

1 kommentar:

Related Posts with Thumbnails