torsdag 3 december 2009

Dansk rödkål

Till vissa rätter, t ex dansk ribbensteg som vi ska ha idag, passar det så otroligt bra med rödkål. Förutom att den hemgjorda kålen är mycket godare än den köpta är det dessutom väldigt ekonomiskt att fixa rödkålen själv. Rödkål "försvinner" inte alls lika mycket i grytan som vitkål t ex gör. Gör man en stor sats går den dessutom utmärkt att frysa. Rödkål passar ju perfekt på julbordet.

1 litet rödkålshuvud, ca 1,5-2kg
1-2msk Smör
4-5 Skalade, urkärnade äpplen
1 Skruvkork Perstorps Ättika
½dl Svart vinbärssaft
Salt
Vitpeppar
1 tsk Strösocker

Strimla kålen fint och hacka ner äpplena i små tärningar. Smält smöret i en stor gryta och häll ner kål och äpplen. Låt kålen mjukna något, rör om då och då. Tillsätt övriga ingredienser, lägg på locket och låt kålen puttra på svag värme i ca 1 timme. Titta till den då och då och rör om. Smaka av och krydda eventuellt mer. Servera varm eller låt svalna och frys ner för senare tillfällen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails