tisdag 29 september 2009

Kålpudding

Gott med en klassiker som kålpudding när det nu börjar bli höst. Vitkålen är ju dessutom sanslöst billig just nu! Detta sättet att laga till vitkålen gör att man inte behöver använda så mycket matfett. Det går utmärkt att minska ner mängden ytterligare, bara man passar kålen noga så att den inte bränns. När man tillsatt vattnet sköter den sig själv, behöver bara tittas till då och då. 4 pers.

½ Vitkålshuvud
25g Smör
Salt
Vitpeppar
Ca 2dl Vatten

500g Blandfärs
1 Ägg
Ca ½dl Ströbröd

Strimla vitkålen. Bryn den i smöret i en stor gryta. Salt och peppra. När kålen börjar få färg så häll över vattnet och låt kålen puttra under lock i ca 25-30minuter. Nu bör allt vatten ha försvunnit, om inte så låt puttra i ett par minuter till utan lock. Smaka av med mer salt och peppar. Blanda ingredienserna till färsen. Smörj en ugnseldfast form. Häll ett lager kål i botten. Lägg hälften av färsen ovanpå. Fyll på med ytterligare ett lager kål och sedan resten av färsen. Toppa med resten av kålen. Tillaga i 175grader varm ugn i ca 45 minuter. Servera med kokt potatis och lingonsylt.

2 kommentarer:

  1. Husmanskost är verkligen något utav det bästa jag vet! Och en favorit är kålpudding. Det är så gott!

    SvaraRadera
  2. Jag kan bara hålla med, och det mesta går ju faktiskt ganska lätt att göra också!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails