fredag 11 september 2009

Plommonmarmelad med stjärnanis, vanilj och rom


Det verkar onekligen vara ett "plommonår" i år. Vi har redan plockat hur många kilo som helst, och ändå är där lika mycket kvar. Därför dags att göra något av alla plommon. Marmelad är perfekt - gott som det är som pålägg, till pannkakor, i kakor - och en alldeles utmärkt liten sak att ta med sig om man blir bjuden på fika eller så!Grunden till detta recept är tagen från Elle Mat & Vin för ett antal år sedan, sedan har receptet modifierats under årens lopp.


2kg Plommon

1kg Syltsocker

1½dl Vatten

4-5 Stjärnanis


1 Vaniljstång

1-2msk (Stroh)RomSkölj plommonen noga, väg, och häll upp i en gryta. Räkna hur många plommon som gått åt (för att sedan veta hur många kärnor du ska fiska upp!). Tillsätt vatten, vaniljstång som du delar på längden och stjärnanis och låt allt koka ihop tills det är riktigt mosigt, ca 20 minuter. Häll sedan moset genom en grovmaskig sil, så att du får fångat upp alla kärnor, räkna så att antalet stämmer.Häll tillbaka moset i grytan och tillsätt socker. Låt koka i 3-4 minuter.Ta sedan grytan från plattan och låt svalna en stund. Tillsätt rommen.Nu går det bra att hälla upp marmeladen på väl rengjora burkar.Marmeladen ska förvaras i kyl.

Jag brukar variera smaksättningen genom att istället för vanilj, rom och stjärnanis t ex tillsätta et par msk riven ingefära eller kardemumma. Det blir också jättegott. Det enkla grundreceptet kan man alltid utgå ifrån.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails