lördag 26 september 2009

Prinsesstårta!

Det är tydligen prinsesstårtans vecka. Använde Monika Ahlbergs recept från hennes tårtbok, och modifierade lite. Inte blev det den vackraste prinsesstårtan, men god var den!



Botten:

4 Ägg
2dl Socker
1dl Vetemjöl
1dl Potatismjöl
2tsk Bakpulver

Vaniljkräm:

2½dl Matlagningsgrädde
2 Äggulor
1dl Socker
1 tsk Potatismjöl
3 Gelatinblad
2dl Vispgrädde
1msk Vaniljsocker

1 knapp dl Hallonsylt
3dl Vispgrädde
2msk Socker
200g Marsipan (Jag använde grön marsipan med päronsmak, gott!)

Gör tårtbottnarna: Vispa ägg och socker fluffigt. Rör snabbt ner mjöl, potatismjöl och bakpulver och häll i en smord och bröad form med avtagbar kant. Grädda i 175grader i ca35 minuter. Låt kakan svalna.
Gör vaniljkrämen: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Häll grädde, socker, potatismjöl och ägg i en kastrull. Värm upp under ständig omrörning tills den tjocknar, den får inte koka. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i krämen. Smaksätt med vaniljsockret. Ställ krämen att svalna.
Vispa all grädde med 2msk socker tillsatt. Rör ner ca 2dl i vaniljkrämen.
Dela tårtan i 3 bottnar. Bred hallonsylt på den understa, vaniljkräm på nästa och vaniljkräm + grädde på den översta. Kavla ut marsipanen mellan plastfolie och lägg den över tårtan. Pudra florsocker över och garnera med t ex lite pyntgelé.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails