Det är tydligen prinsesstårtans vecka. Använde Monika Ahlbergs recept från hennes tårtbok, och modifierade lite. Inte blev det den vackraste prinsesstårtan, men god var den!
Botten:
4 Ägg
2dl Socker
1dl Vetemjöl
1dl Potatismjöl
2tsk Bakpulver
Vaniljkräm:
2½dl Matlagningsgrädde
2 Äggulor
1dl Socker
1 tsk Potatismjöl
3 Gelatinblad
2dl Vispgrädde
1msk Vaniljsocker
1 knapp dl Hallonsylt
3dl Vispgrädde
2msk Socker
200g Marsipan (Jag använde grön marsipan med päronsmak, gott!)
Gör tårtbottnarna: Vispa ägg och socker fluffigt. Rör snabbt ner mjöl, potatismjöl och bakpulver och häll i en smord och bröad form med avtagbar kant. Grädda i 175grader i ca35 minuter. Låt kakan svalna.
Gör vaniljkrämen: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Häll grädde, socker, potatismjöl och ägg i en kastrull. Värm upp under ständig omrörning tills den tjocknar, den får inte koka. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i krämen. Smaksätt med vaniljsockret. Ställ krämen att svalna.
Vispa all grädde med 2msk socker tillsatt. Rör ner ca 2dl i vaniljkrämen.
Dela tårtan i 3 bottnar. Bred hallonsylt på den understa, vaniljkräm på nästa och vaniljkräm + grädde på den översta. Kavla ut marsipanen mellan plastfolie och lägg den över tårtan. Pudra florsocker över och garnera med t ex lite pyntgelé.
lördag 26 september 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar